Zweedse kardemombroodjes (ook wel Kardemummabullar genoemd) zijn heerlijk zacht, zoet en knapperig tegelijk. En zelf maken kost wat geduld maar is makkelijker dan je denkt. Rudolph deelt zijn ambachtelijke recept voor 20 perfecte Zweede kardemombroodjes.

Rudolph van Veen

Ingredienten

20
Porties

Water-roux

  • 25 g bloem
  • 120 ml melk

Broodjes

  • 250 ml melk
  • 1 zakje droge gist
  • 60 g witte basterdsuiker
  • 420 g bloem
  • 1 theelepel kardemompeulen
  • 1/4 theelepel zout
  • 100 g zachte ongezouten boter

Vulling

  • 60 g zeer zachte ongezouten boter
  • 30 g rietsuiker
  • 1,5 theelepel kardemompeulen
  • 1/2 theelepel kaneel

Topping

  • 1 ei
  • 25 g greinsuiker of grove suiker
  • 1 theelepel kardemompeulen

Extra nodig

  • plantenspuit

Bereidingswijze

1 uur

Water-roux 

Maak, het liefst een dag van tevoren, de ‘water-roux’. Meng in een pan de bloem met het water en verwarm dit rustig al roerend met een spatel tot 65 °C. De water-roux voelt nu aan als een dikke pasta. Bewaar deze water-roux afgedekt in een kommetje in de koelkast. Laat het de volgende dag op kamertemperatuur komen voordat je het gaat gebruiken. 

Broodjes 

Stap 1: 
Kneus de kardemompeulen voor het deeg, maar ook alvast voor de vulling en de topping, in een vijzel. Gooi de harde vliesjes weg.  

Stap 2: 
Meng in de kom van een staande mixer met deeghaak de bloem, basterdsuiker (houd 1 tl achter), zout en 1 tl van de gekneusde kardemomzaadjes.  

Stap 3: 
Verwarm de melk tot het lauwwarm is en los er dan de gist in op en voeg ook de resterende theelepel basterdsuiker toe. Giet het gistmengsel bij de droge ingrediënten in de mengkom.  

Stap 4: 
Voeg dan de water-roux toe en kneed voor circa 10 minuten in de mengkom. Snijd ondertussen de boter in blokjes en voeg daarna toe. Laat daarna nog ongeveer 5 tot 10 minuten kneden of tot je een soepel deeg hebt. 

Stap 5: 
Vorm een bal van het deeg, dek de kom af met een theedoek en laat het deeg circa een uur op kamertemperatuur of een hele nacht in de koelkast rijzen. 

 
Vulling 

Meng alle ingrediënten voor de vulling tot een crème. 

 
Opbouw en bakken broodjes 

Stap 1: 
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.  

Stap 2: 
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrechtblad tot een rechthoek van ongeveer 60 cm lang. Smeer de crème uit over de helft van het deeg. Klap het deeg over de lengte dicht.  

Stap 3: 
Snijd 20 repen van het deeg.  Rek elke reep voorzichtig een beetje uit. Houd met je vinger één uiteinde van de reep deeg op het aanrecht gedrukt, terwijl je met je andere hand aan het andere uiteinde draait. Zo rolt het deeg zichzelf helemaal op tot een spiraal, een beetje zoals bij een kaasstengel van de bakker.  

Stap 4: 
Rol het gedraaide reepje deeg op tot een slakkenhuisje. Stop het uiteinde weg onder het broodje. Leg de kardemombroodjes met voldoende tussenruimte op de bakplaten en laat ze daar nog zo’n 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 225 °C. 

Topping 

Klop het ei los en bestrijk de kardemombroodjes met het ei. Bestrooi met de suiker en de kardemompeulen. Bak de broodjes per bakplaat apart in de oven in circa 8-10 minuten goudbruin en gaar. Besprenkel de broodjes direct na het bakken met wat water.  

ONTDEK HIER ALLE ANDERE RECEPTEN UIT RUDOLPH'S EERSTE HULP BIJ BAK-ONGELUKKEN

Geef je waardering

Zweedse kardemombroodjes
Zweedse kardemombroodjes