Warme aardappelsalade met kabeljauw

8
Makkelijk

Bereidingswijze

1 uur totale tijd

’s Middags voorbereiden

Kabeljauw
Leg de kabeljauwfilet op een bord en bestrooi rondom met zeezout. Dek af met plasticfolie en laat onder druk (bijvoorbeeld met een paar borden) minimaal 15 minuten staan. Spoel de vis daarna even af onder de kraan en dep droog. Zet koud weg.

Gekaramelliseerde uien
Maak de uien schoon en snijd ze in halve ringen van 0,5 centimeter dik. Verwarm roomboter met olijfolie in een brede pan, voeg de uien toe en bak ze in circa 20 minuten op laag vuur. Blijf regelmatig roeren tot de uien goudbruin zijn en beginnen te karamelliseren. Schep de ui in een bakje, dek af met plasticfolie en zet in de koelkast.

Aardappelsalade
Schil de aardappels en snijd ze in gelijkmatige plakjes van 0,5 centimeter dik. Was de aardappels in koud water en laat uitlekken op een vergiet.  Verwarm de olijfolie in een brede pan. Scheur de bacon in stukjes en verwarm ze circa 1 minuut in de olijfolie. Voeg de aardappels, tijm en bouillon toe. Breng aan de kook en laat circa 12 minuten zachtjes koken tot de aardappels net gaar zijn. Schep de aardappels met de bacon uit het kookvocht en laat afkoelen in een brede schaal. Roer intussen de zure room en mayonaise door elkaar en meng voorzichtig door de lauwe aardappels met bacon.

Hazelnoten
Verwarm een drupje olie in een pan en rooster de hazelnoten goudbruin. Vijzel de hazelnoten tot kruim en roer de hazelnootolie erdoorheen.

 

’s Avonds afmaken

Kabeljauw
Verwarm de oven voor op 110 °C. Haal de vis circa 5 minuten voor de bereiding uit de koelkast. Dep de kabeljauwfilet droog, leg op een bakplateau en besprenkel met hazelnootolie. Laat de kabeljauw (afhankelijk van de dikte) circa 15 minuten garen tot ze net niet meer glazig is. Zet zodra de kabeljauw bijna gaar is de aardappels nog vijf minuten in de oven, tot ze lauwwarm zijn.

Aardappelsalade
Verwarm de aardappelsalade in een oven op 60 ºC tot lauwwarm.

Gekaramelliseerde uien
Roer de gekaramelliseerde uien warm in een klein pannetje.

Opmaak bord
Verdeel de aardappels in de ringvorm van circa 10 centimeter doorsnede. Bedek met wat waterkers. Leg daarop een laagje warme gekarameliseerde uien. Haal de kabeljauw segmenten los van elkaar en leg ze op de ui. Verdeel nog wat takjes waterkers over de kabeljauw. Verwijder voorzichtig de ring. Lepel er het hazelnootmengsel over en lepel een cirkel van het mengsel om het torentje. Schaaf met een dunschiller of scherpe rasp de pecorino over het gehele bord.

Tip: bewaar de bouillon van de aardappels. Dat is hartstikke lekker om op een andere avond de groente te glaceren.

 

 
Een vette, filmende wijn van Chardonnay


Chardonnay krijgt in landen als de US, Chili en Australië vaak veel suiker in de druiven door het klimaat waardoor weer veel rijpheid in de wijn komt. Beetje boterig, karamel, melkchocolade en het “mondgevoel” van zo’n wijn is dan ook hetzelfde als bij die boter, karamel en melkchocolade: vet en filmend. Het legt een beetje een laagje in je mond. En dat kan echt heerlijk zijn! Vooral bij dit gerecht dat ook rijk, romig en filmende smaken heeft.
Chardonnay van buiten Europa krijgt soms een houtsmaakje mee door houtsnippers die toegevoegd worden tijdens de gisting, die worden als een soort theezakje door de wijn gehaald. Maar er zijn ook veel “echte” houtwijnen, die hebben wel daadwerkelijk de binnenkant van een eikenhouten vat gezien. En zo’n wijn moet je kiezen bij dit gerecht.
Wij hadden een wijn uit Chili op tafel staan, een mooie Gran Reserva en dus lekker op een echt vat gerust. Smullen maar!

door Corria Houthuizen

 

 

Ingredienten

4
Personen

Kabeljauw

  • 1 stuk kabeljauwfilet à 600 g
  • 1.5 el fijn zeezout
  • 4 el hazelnootolie

Gekaramelliseerde ui

  • 4 zoete witte uien
  • 2 el roomboter
  • 4 el olijfolie

Aardappelsalade

  • 750 g vastkokende aardappels (Nicola)
  • 4 el olijfolie
  • 6 plakjes bacon
  • 4 takjes tijm
  • 500 ml krachtige vleesbouillon
  • 5 el mayonaise
  • 5 el zure room

Hazelnoten

  • 75 g hazelnoten
  • 1 drupje olie
  • 4 el hazelnootolie

Garneren

  • 200 g pecorino kaas
  • 0.5 bosje waterkers

Extra nodig

  • vijzel
  • ringvorm 10-12 cm doorsnee
  • plasticfolie
  • schaaf
Geef je waardering
8