De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

the taste of cooking: winterwortel

60 min kooktijd
The Taste of Cooking: Winterwortel

Een recept van

Angélique Schmeinck

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Hutspot metamorfose; wortel ‘spaghetti’ en crème met aardappelpoffertjes, geroosterde sjalotten, varkenswangetjes in bockbier, appelcompote en krokant rookspek

Wortelcrème en spaghetti

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC .
  • Schil de winterwortels en pof 1 wortel in aluminiumfolie in circa 45 minuten in de oven.
  • Pureer de wortel in de blender of keukenmachine met notenolie en limoensap tot een gladde crème.
  • Draai of schaaf de andere wortel in een spaghetti-groentemolen of Chinese mandoline in lange slierten.
  • Bewaar voor de eindbereiding.

Varkenswangetjes

  • Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Schil en snijd de wortel in blokjes van circa 1 cm. Snijd de venkel in repen.
  • Verwarm een scheut olijfolie in een brede pan en fruit de ui, wortel en venkel.
  • Blus de groente af met madeira, breng aan de kook en laat het circa 10 minuten op matig vuur zachtjes inkoken.
  • Voeg kalfsfond, tijm, knoflook en laurier toe en breng het geheel opnieuw aan de kook.
  • Bestrooi de varkenswangetjes met zout en peper.
  • Verwarm roomboter met de olijfolie in een grote bakpan of teflon pan, bak de wangetjes op middelhoog vuur binnen enkele minuten goudbruin.
  • Leg ze daarna direct in de fond, ze moeten circa 3 cm onder staan.
  • Breng langzaam tegen de kook aan en laat ze zonder deksel bij 90°C circa 2 uur smoren tot het vlees smeltend zacht is.
  • Neem de wangetjes uit de pan en zeef de jus door een fijnmazige bol zeef in een schone pan.
  • Damp de jus op matig vuur in tot ze licht stroperig is.
  • Voeg de varkenswangen toe en laat ze heel langzaam op lage temperatuur de geconcentreerde jus opzuigen.
  • Voeg in drie gedeeltes het bockbier toe.
  • Draai de wangetjes regelmatig om, zodat de jus als een dunne stroop eromheen gaat zitten en karamelliseren.

Krokant rookspek

  • Verwarm de oven voor op 90 ºC . Droog flinterdun gesneden rookspek in de oven in circa 1,5 uur krokant.

Aardappelpoffertjes

  • Schil en kook de aardappels gaar in een pan met water en zout. Giet ze af en stoom ze goed droog
  • Pureer de aardappels met een pureeknijper of roerzeef.
  • Roer de eieren, bloem, zure room door de puree tot een smeuïg beslag en breng op smaak met zout en peper.
  • Bewaar voor de eindbereiding.

Geroosterde sjalotten

  • Schilde sjalotten en halveer ze over de lengte.
  • Rooster ze in een koekenpan met boter en olijfolie op laag vuur tot ze gaar, lichtbruin en gekaramelliseerd zijn.

Appelcompote

  • Schil en snijd de appels in acht partjes, verwijder de klokhuizen en snijd elk partje nogmaals doormidden.
  • Zet ze op met witte wijn, kaneelstokje, mandarijnsap en een vierde mandarijnenschil.
  • Leg een deksel half op de pan en laat de appels circa 15 minuten stoven tot compote.
  • Voeg agavesiroop toe naar smaak.

Eindbereiding

Poffertjes bakken

  • Verhit een eetlepel olijfolie in een anti-aanbakpan, schep een flinke eetlepel aardappelbeslag in de pan en bak op laag vuur om en om in circa 3 minuten poffertjes.

Wortelspaghetti glaceren

  • Verwarm boter met iets krachtige bouillon in een sauteuse, glaceer de ‘spaghetti’ voorzichtig beetgaar.
  • Draai de wortelspaghetti om een vleesvork en rol op tot een nestje, leg in het midden van het bord
  • Leg drie aardappelpoffertjes rondom, leg er een kleine quenelle wortelcrème op en leg er gedroogd rookspek tegenaan.
  • Leg de varkenswangetjes en de appelcompote er tussendoor.

In The Taste of Cooking neemt Meesterkok Angélique Schmeinck je mee op smaakavontuur.  Zij laat je zien dat ingrediënten hun eigen favoriete smaakvrienden hebben, hoe je smaken creëert en hoe je unieke gerechten samen stelt. The Taste of Cooking gunt je een blik in het brein van een echte Meesterkok. Het is inspirerend, en fascinerend, hoe Angélique steeds nieuwe combinaties en bereidingen weet te bedenken. In The Taste of Cooking heeft ze alle ruimte haar ideëen over te brengen aan jou, zodat je met nieuwe visie op ontdekkingreis kunt in de keuken.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker