De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

the taste of cooking: linzen

Lauw warme salade van ‘Du Puy Linzen’ in zoete puntpaprika met venkel en olijven (vegetarisch)

60 min kooktijd
The Taste of Cooking: Linzen

Een recept van

Angélique Schmeinck

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Lauw warme salade van ‘Du Puy Linzen’ in zoete puntpaprika met venkel en olijven (vegetarisch)

Linzen

  • Was de linzen.
  • Pel en snijd de sjalotten in vieren. Bind de tijm, rozemarijn en laurier bij elkaar.
  • Pluk en snijd de peterselie fijn. Snijd de bieslook grof.
  • Zet de linzen op in ruim koud water met de sjalotten en de bij elkaar gebonden kruiden.
  • Laat ze circa 25 minuten zacht koken.De linzen moeten gaar zijn, maar niet te zacht.
  • Giet de linzen af en vang het vocht op.

Notenvinaigrette

  • Roer de azijn los met mosterd en een snufje zeezout.
  • Voeg de notenolie langzaam druppelend en onder voortdurend roeren met de garde toe tot de vinaigrette is geëmulgeerd.
  • Meng de helft van de vinaigrette door de linzen.
  • Snijd de olijven in reepjes en voeg ze toe aan de resterende vinaigrette.

Puntpaprika

  • Schil en halveer de paprika over de lengte. Verwijder de zaadlijsten.
  • Verwarm de paprikahelften in olijfolie op laag vuur.

Venkel

  • Verwijder de buitenste bladeren van de venkel.
  • Snijd de venkel over de lengte in plakken van een halve centimeter.
  • Blancheer ze beetgaar in kokend water met zeezout.
  • Dep ze droog op keukenpapier.

Eindbereiding en presentatie

  • Voeg bladpeterselie en bieslook toe aan de linzen. 
  • Vul de rode paprika met linzen.
  • Glaceer de venkelplakken in een sauteuse in olijfolie.
  • Verdeel alles ‘speels’ over een langwerpig bord.
  • Lepel er de resterende notenvinaigrette met de olijven en een lepel losgeroerde mascarpone bij.

Rode linzensoep met saffraan-zure room en rivierkreeftjes

Linzensoep

  • Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in brunoise
  • Fruit de ui en knoflook glazig in olijfolie.
  • Voeg bleekselderij en cayennepeper toe en fruit kort mee.
  • Voeg de linzen toe en verwarm ze kort.
  • Snijd de tomaten in vieren en voeg ze samen met de bouillon toe.
  • Breng langzaam aan de kook en laat circa 20-25 minuten zacht koken tot de linzen gaar zijn.

Saffraan zure room

  • Schenk de witte port op de saffraandraadjes.
  • Laat minstens 10 minuten staan en roer door de zure room.

Rivierkreeftjes

  • Kook de rivierkreeftjes 3-4 minuten in kokend water met zeezout.
  • Schep ze uit het kookvocht en laat ze tot lauw afkoelen.
  • Trek de staartjes van de koppen.
  • Pel de staartjes.
  • Lepel de koppen uit of halveer ze en schep de bruingroene lever er uit.
  • Voeg toe aan de saffraan-zure room.

Eindbereiding en presentatie

  • Verdeel de soep over warme diepe borden.
  • Leg de rivierkreeftjes in het midden.
  • Lepel de saffraan-zure room rondom.

In The Taste of Cooking neemt Meesterkok Angélique Schmeinck je mee op smaakavontuur.  Zij laat je zien dat ingrediënten hun eigen favoriete smaakvrienden hebben, hoe je smaken creëert en hoe je unieke gerechten samen stelt. The Taste of Cooking gunt je een blik in het brein van een echte Meesterkok. Het is inspirerend, en fascinerend, hoe Angélique steeds nieuwe combinaties en bereidingen weet te bedenken. In The Taste of Cooking heeft ze alle ruimte haar ideëen over te brengen aan jou, zodat je met nieuwe visie op ontdekkingreis kunt in de keuken.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker