The Taste of Cooking: Linzen

2
Gemiddeld
The Taste of Cooking: Linzen

Bereidingswijze

1 uur totale tijd

Lauw warme salade van ‘Du Puy Linzen’ in zoete puntpaprika met venkel en olijven (vegetarisch)

Linzen

  • Was de linzen.
  • Pel en snijd de sjalotten in vieren. Bind de tijm, rozemarijn en laurier bij elkaar.
  • Pluk en snijd de peterselie fijn. Snijd de bieslook grof.
  • Zet de linzen op in ruim koud water met de sjalotten en de bij elkaar gebonden kruiden.
  • Laat ze circa 25 minuten zacht koken.De linzen moeten gaar zijn, maar niet te zacht.
  • Giet de linzen af en vang het vocht op.

Notenvinaigrette

  • Roer de azijn los met mosterd en een snufje zeezout.
  • Voeg de notenolie langzaam druppelend en onder voortdurend roeren met de garde toe tot de vinaigrette is geëmulgeerd.
  • Meng de helft van de vinaigrette door de linzen.
  • Snijd de olijven in reepjes en voeg ze toe aan de resterende vinaigrette.

Puntpaprika

  • Schil en halveer de paprika over de lengte. Verwijder de zaadlijsten.
  • Verwarm de paprikahelften in olijfolie op laag vuur.

Venkel

  • Verwijder de buitenste bladeren van de venkel.
  • Snijd de venkel over de lengte in plakken van een halve centimeter.
  • Blancheer ze beetgaar in kokend water met zeezout.
  • Dep ze droog op keukenpapier.

Eindbereiding en presentatie

  • Voeg bladpeterselie en bieslook toe aan de linzen. 
  • Vul de rode paprika met linzen.
  • Glaceer de venkelplakken in een sauteuse in olijfolie.
  • Verdeel alles ‘speels’ over een langwerpig bord.
  • Lepel er de resterende notenvinaigrette met de olijven en een lepel losgeroerde mascarpone bij.

Rode linzensoep met saffraan-zure room en rivierkreeftjes

Linzensoep

  • Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in brunoise
  • Fruit de ui en knoflook glazig in olijfolie.
  • Voeg bleekselderij en cayennepeper toe en fruit kort mee.
  • Voeg de linzen toe en verwarm ze kort.
  • Snijd de tomaten in vieren en voeg ze samen met de bouillon toe.
  • Breng langzaam aan de kook en laat circa 20-25 minuten zacht koken tot de linzen gaar zijn.

Saffraan zure room

  • Schenk de witte port op de saffraandraadjes.
  • Laat minstens 10 minuten staan en roer door de zure room.

Rivierkreeftjes

  • Kook de rivierkreeftjes 3-4 minuten in kokend water met zeezout.
  • Schep ze uit het kookvocht en laat ze tot lauw afkoelen.
  • Trek de staartjes van de koppen.
  • Pel de staartjes.
  • Lepel de koppen uit of halveer ze en schep de bruingroene lever er uit.
  • Voeg toe aan de saffraan-zure room.

Eindbereiding en presentatie

  • Verdeel de soep over warme diepe borden.
  • Leg de rivierkreeftjes in het midden.
  • Lepel de saffraan-zure room rondom.

Ingredienten

4
Personen

Lauwwarme salade van ‘Du Puy Linzen’

  • 300 g ‘Du Puy’ linzen
  • 2 sjalotten
  • 3 takjes citroentijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 verse laurierblaadjes
  • 0.5 bosje bladpeterselie
  • 0.5 bosje bieslook

Notenvinaigrette

  • 80 ml sherryazijn
  • 1 tl Dijon mosterd
  • fijn zeezout
  • 125 ml notenolie
  • 2 el zwarte olijven zonder pit
  • 2 el groene olijven zonder pit

Puntpaprika

  • 2 zoete punt paprika

Eindbereiding en presentatie

  • 1 venkel
  • 4 el mascarpone

Rode linzensoep

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 mespuntje cayennepeper
  • 250 g rode linzen
  • 425 g tomaten
  • 1 l krachtige kippenbouillon
  • 12 levende rivierkreeftjes

Saffraan zure room

  • 2 el witte port
  • 12 saffraandraadjes
  • 4 el zure room
Geef je waardering
2