Babkadeeg
-
Verwarm de melk in een pannetje op laag vuur tot het een lauwwarme temperatuur heeft. Haal van het vuur.
-
Giet de lauwwarme melk in een kom en voeg de gist en 1 tl suiker toe. Roer door en laat staan tot het mengsel begint te schuimen.
-
Mix de resterende suiker met het zout en de bloem in een grote kom. Voeg het schuimende gistmengsel, de eieren en het vanille-extract toe. Kneed dit 5 minuten door. Hiervoor kun je ook een standmixer met deeghaken gebruiken.
-
Voeg in delen de boter toe en blijf kneden tot alle boter is opgenomen. Blijf kneden tot je een glad en elastisch deeg hebt.
-
Doe het deeg in een kom en dek af met plastic folie. Laat in 1-2 uur rijzen op een warme plek of tot het is verdubbeld in volume.
Bosvruchtenjam
-
Doe de blauwe bessen, suiker, citroensap en citroenrasp in een pan.
-
Verwarm op laag vuur en breng het mengsel rustig aan de kook. Laat de bessen 15 minuten zachtjes koken, totdat de bessen beginnen open te barsten en de vulling wat dikker wordt. Roer regelmatig door.
-
Haal de pan van het vuur en laat volledig afkoelen tot kamertemperatuur tot gebruik.
Roomkaasvulling
-
Mix de roomkaas met de poedersuiker met een (hand)mixer.
-
Zet weg op kamertemperatuur tot gebruik.
Babka met bosvruchten afbakken
-
Verwarm de oven voor op 170 °C.
-
Haal het deeg uit de kom en kneed kort door.
-
Bestrooi je werkblad met bloem. Rol het deeg over het werkblad uit tot rechthoeken van 30 x 40 cm. Smeer beide rechthoeken in met het roomkaasmengsel en daarna de bosvruchtenjam. Laat hierbij 3 cm van de randen vrij.
-
Rol de rechthoek over de lange zijde op tot een strakke deegrol. Snijd de deegrol over de lengte open zodat je 2 stukken hebt. De lagen met vulling zijn nu zichtbaar.
-
Knijp nu de 2 rollen aan één kant samen en draai ze om elkaar heen. Knijp het einde van de rollen weer samen. Je hebt nu een mooi gevlochten brood.
-
Leg het vlechtbrood in een met bakpapier beklede cakevorm.
-
Bak de babka in 40 minuten af in de voorverwarmde oven.
-
Mix 100 ml water met 100 gr suiker. Verwarm de suiker is opgelost tot een siroop.
-
Haal de babka uit de oven, overgiet met de suikersiroop. Laat kort afkoelen en serveer.
0 reacties