Schnecken, oftewel de Duitse variant op kaneelbroodjes, zijn heel leuk om te maken maar vooral heel erg lekker!

Rudolph van Veen

Ingredienten

12
Personen

Beurre noisette

  • 100 g boter

Zoete-aardappelpuree

  • 2 zoete aardappels
  • olijfolie

Deeg

  • 180 ml volle melk
  • 7 g gedroogde gist
  • 450 g bloem
  • 100 g lichte basterdsuiker
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1 mespunt kardemom
  • 1 mespunt gember
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 200 g zoete-aardappelpuree
  • 1 ei

Vulling

  • 150 g pecannoten
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 50 g suiker
  • 1 mespunt zout
  • 2 tl kaneelpoeder

Glazuur

  • 60 g roomkaas, op kamertemperatuur
  • 1 el volle melk
  • 125 g poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract

Extra nodig

  • taartvorm van 26 cm
  • keukenmixer

Bereidingswijze

Totale tijd: 3 uur en 30 minuten

Beurre noisette 
Verwarm de boter in de pan op laag vuur tot hij nootachtig begint te ruiken en bruin is geworden. Laat afkoelen. 

Zoete-aardappelpuree 
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de zoete aardappels met olijfolie en verpak in aluminiumfolie. Pof de aardappels voor circa 45 minuten in de oven. Laat even afkoelen en verwijder de schil. Stamp tot een puree, druk door een zeef en laat verder afkoelen. 

Deeg 

Stap 1: 
Giet de melk in de kom van de mixer en voeg de gist, suiker, zout, specerijen, de helft van de beurre noisette, bloem en de zoete aardappelpuree toe. Kneed met de deeghaak alles circa 5 minuten tot een soepel deeg. 

Stap 2: 
Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met plasticfolie en laat het deeg minstens één uur rijzen tot het verdubbeld is in volume.  

Tip van Rudolph: 
Je kunt het deeg ook een hele nacht in de koelkast zetten, dan ontwikkelt de smaak beter en rijst het deeg heel langzaam. De volgende dag is het deeg makkelijker uit te rollen omdat het dan koel is.  

Vulling 
Hak de pecannoten en meng met de basterdsuiker, suiker, zout en de kaneelpoeder.  

Samenstellen 

Stap 1: 
Vet de taartvorm in en bekleed met bakpapier. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 30 x 40 cm en bestrijk met de rest van de beurre noisette.  

Stap 2: 
Verdeel de vulling over het deeg. Rol het deeg nu vanaf de lange kant op tot een pil. 

Stap 3: 
Snijd de pil in 12 gelijke stukken en leg deze naast elkaar in de bakvorm. Leg de twee uiteinden met de mooie kant naar boven. Strooi de eventueel geknoeide vulling over het deeg. 

Stap 4: 
Dek de bakvorm af met plasticfolie en laat de Schnecken nog circa 45 minuten rijzen op een tochtvrije, warme plek. 

Tip van Rudolph: 
Ook nu zou je er weer voor kunnen kiezen deze bakvorm weer de hele nacht in de koelkast te laten staan. De volgende dag moet je het deeg wel eerst even op kamertemperatuur laten komen voordat je de schaal in de oven zet. 

Stap 5: 
Verwarm de oven voor op 180 °C, boven- en onderwarmte. Bak de Schnecken circa 25 minuten in de oven. 

Glazuur 
Roer de roomkaas met de poedersuiker en de vanille glad en voeg geleidelijk de melk toe. Bestrijk de Schnecken na het bakken meteen met glazuur en eet het liefst nog warm. 

Geef je waardering

96
Schnecken
Schnecken