Pieters macaronpiramide

10
Gemiddeld

Bereidingswijze

2 uur totale tijd

Chocolade tableren
Smelt de chocolade au bain-marie en schenk twee derde uit op een marmeren plaat. Strijk de chocolade met een paletmes door elkaar tot hij circa 26 ºC is. Schep de afgekoelde chocolade door de resterende chocolade en meng goed en snel door elkaar. Bekijk hier de video voor het tableren van chocolade.

Bestrijk een met bakpapier beklede bakplaat met een dikke laag getableerde chocolade. Schenk voor de voetjes van de piramide de chocolade in de 5 vormpjes. Houd een beetje getableerde chocolade achter. Snijd met behulp van de mal 4 driehoeken uit als de chocolade bijna gestold is. Snijd ook een klein vierkantje van 15 bij 15 centimeter.

Laat de chocolade uitharden. Schep de achtergehouden getableerde chocolade in een cornetje. Spuit de chocolade op de randen van de driehoeken en plak de driehoeken als een piramide tegen elkaar aan op het vierkant. Plak ook met behulp van de getableerde chocolade de voetjes onder het vierkanten plateau. Laat de chocolade eventueel sneller opstijven met behulp van coolspray.

Macarons
Verwarm de oven voor op 160 ºC.
Kook in een pan het water met de suiker tot 118 ºC. Klop met een mixer de helft van het eiwit stijf en schenk de suikersiroop druppelsgewijs erbij. Laat circa 10 minuten koud kloppen. Meng in een kom het resterende eiwit met het amandelpoeder, poedersuiker en het cacaopoeder. Spatel het eiwitschuim er voorzichtig doorheen. Vul een spuitzak met glad spuitmondje met het eiwitschuim-mengsel. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat gelijke dopjes. Laat de macarons 3 uur drogen op kamertemperatuur. Bak de macarons in de oven in circa 8 minuten droog.

Perencrème
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan het perensap met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en meng de bloem erdoor. Meng een scheutje perensap door het eimengsel, schenk terug in de pan en meng goed door. Breng de perencrème aan de kook en gaar circa 5 minuten op laag vuur. Laat de perencrème, afgedekt met plasticfolie, afkoelen. Roer de boter met de poedersuiker luchtig, voeg de perencrème toe en meng goed door. Schep de perencrème in een spuitzak met gladde spuitmond.

Spuit een beetje perencrème op de helft van de macarons en druk een andere macaron er tegenaan. Laat de macarons even in de koelkast opstijven. Zet de macarons met behulp van een klein beetje getableerde chocolade vast op de piramide.

Engelenhaar
Karamelliseer de suiker. Laat een beetje afkoelen, zodat je met een vork draden van de suiker kan trekken. Haal 2 vorken door de karamel en wapper snel heen en weer boven de macaronpiramide, zodat er draden ontstaan. Vorm de draden voor ze uitharden, zodat er bovenop de piramide een mooie creatie ontstaat.

Ingredienten

1
Porties

Macarons

  • 40 ml water
  • 150 g suiker
  • 110 g eiwit
  • 150 g amandelpoeder
  • 150 g poedersuiker
  • 0.5 tl cacaopoeder

Perencrème

  • 1 vanillestokje
  • 250 ml perensap
  • 40 g suiker
  • 2 eidooiers
  • 2 el bloem
  • 250 g boter
  • 50 g poedersuiker

Engelenhaar

  • 200 g suiker

Extra nodig

  • thermometer
  • bakpapier
  • bakplaat
  • 5 vormpjes van 5 cm doorsnede en 3 cm hoog
  • driehoeksmal van 15 cm breed en 30 cm hoog
  • cornetje
  • coolspray
  • spuitzak met gladde spuitmond

Piramide

  • 1.5 kg pure chocolade
Geef je waardering
10