De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

piepkuiken met geroosterde aardappelen

Met deze piepkuikens kun je gemakkelijk voor iedereen een bordje klaarmaken. In Miljuschka Masterclass Kersteditie laat Miljuschka zien hoe je ze klaarmaakt.

55 min voorbereidingstijd
Piepkuiken met geroosterde aardappelen uit het programma Miljuschka Masterclass Kersteditie.

Een recept van

Miljuschka Witzenhausen

miljuschka witzenhausen aan de kust

"Vaak zetten we met de feestdagen een groot beest op tafel, bijvoorbeeld een hele kip of een kalkoen. Maar wat dacht je van een piepkuiken? Geen ruzie meer aan tafel om het laatste stukje kalkoen, want iedereen krijgt een eigen piepkuiken op zijn bord."

Bereidingswijze

Piepkuiken met geroosterde aardappel

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C (onder- en bovenwarmte), 180 °C (hetelucht).

  2. Dep de piepkuikens droog met keukenpapier.

  3. Hak de rozemarijnnaaldjes fijn, ris de blaadjes van de takjes tijm, rasp 1 sinaasappel. 

  4. Meng de kruiden, sinaasappelrasp en 3 theelepels zout in een kommetje met flink wat peper. 

  5. Druppel wat olijfolie over de piepkuikens heen. Gebruik 3/4 van het kruidenmengsel om de piepkuikens in te masseren. Maak af met een snuf zout. Laat op zijn kortst 30 minuten marineren.

    Als je tijd hebt kan je het beste de ingemasseerde piepkuikens 8 uur laten marineren. Zo krijg je een superkrokante huid.

  6. Boen de aardappels schoon. Dep ze droog en snijd in kleine parten. Verdeel over een flinke braadslede, besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en wat zout en peper.

  7. Laat 150 gram boter op kamertemperatuur komen. 

  8. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan goudbruin en krokant. Haal ze uit de pan en laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Hak daarna fijn. 

  9. Meng de rest van de kruidenmix (rozemarijn, tijm, rasp van sinaasappel) en fijngehakte spek door de boter.

  10. Leg de piepkuikens met de borst naar boven. Maak met de bolle kant van de lepel ruimte tussen het vel en het vlees en besmeer ruim met boter. 

  11. Snijd 2 sinaasappels in parten en vul de piepkuikens er mee. Besmeer de buitenkant van de piepkuikens rondom met de overgebleven kruidenboter voor extra smaak. 

  12. Bind de piepkuikens op met keukentouw zodat ze tijdens roosteren in de oven mooi in vorm blijven.

  13. Leg de piepkuikens op een rooster boven de braadslede met aardappels. Zet dit voor 30 minuten in de oven.

  14. Meng de cranberries met balsamicoazijn en suiker en leg op de aardappels. Zet de braadslede met aardappels nog eens 20 minuten in de oven.

    De piepkuikens zijn gaar als ze een kerntemperatuur hebben bereikt van 70-72 graden. Je kunt ook her en der in het vlees prikken met een vork, komt er schoon transparant vocht uit dan zijn de piepkuikens gaar.

  15. Serveer de piepkuikens met de geroosterde aardappelen.

Wat voor wijn bij piepkuikens?

Een mooie optie zou een lichte tot mediumvolle rode wijn zijn, zoals een Pinot Noir. De fruitige aroma's en zachte tannines van een Pinot Noir kunnen goed passen bij het piepkuiken, terwijl de aardse tonen in de wijn harmoniëren met de geroosterde aardappelen. Als je de voorkeur geeft aan witte wijn, overweeg dan een Chardonnay, die de rijkdom van het gerecht kan aanvullen. 

Miniatuur

Welk bier is lekker bij piepkuikens?

Een Belgisch bruin bier of een amber ale kan goed samengaan met piepkuiken en ovengeroosterde aardappelen. De lichte zoetheid en de complexe smaken van deze bieren kunnen het gerecht complementeren. Kies bijvoorbeeld voor een Belgische Dubbel of een amber ale van een lokale brouwerij. 

Miniatuurvoorbeeld

Welk alcoholvrij drankje bij piepkuikens?

Als je geen alcohol wilt, overweeg dan een alcoholvrij witbier. 

Miniatuurvoorbeeld

In Miljuschka Masterclass Kersteditie deelt Miljuschka de gouden tips voor een onvergetelijke en geslaagd kerstdiner.

Miljuschka Masterclass Kersteditie.

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker