De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

olijfolie-ijs met gesuikerde olijven

Verwarm de melk, slagroom en suiker in een middelgrote pan met dikke bodem op laag vuur tot het mengsel warm is, maar niet kookt. Haal van het vuur.
Klop de eidooiers los in een kom.

40 min (voor)bereidingstijd
Olijfolie-ijs met gesuikerde olijven

Een recept van

Mounir Toub

Mounir Toub recent

Bereidingswijze

Olijfolie-ijs
Verwarm de melk, slagroom en suiker in een middelgrote pan met dikke bodem op laag vuur tot het mengsel warm is, maar niet kookt. Haal van het vuur.
Klop de eidooiers los in een kom. Voeg daar het warme roommengsel aan toe en klop heel goed door met een garde. Zorg dat het een mooi egaal mengsel is. Giet dit mengsel dan terug in de pan. Blijf kloppen. Zet de pan weer op het fornuis, op het allerlaagste vuur. Blijf voortdurend kloppen tot het mengsel is ingedikt, dit duurt circa 5 tot 10 minuten.
Haal van het vuur en schenk het mengsel terug in de kom. Zo koelt de massa een beetje af.
Klop al roerend de olijfolie erdoorheen tot een mooie gladde massa. Verdeel het mengsel over kommetjes, laat eerst afkoelen op kamertemperatuur en zet daarna minstens 4 uur in de vriezer, maar het liefst een nacht.

Gesuikerde olijven
Verwarm 100 gram suiker met het water. Voeg de olijven toe.
Ris de rozemarijn en snijd de takjes fijn, voeg toe aan de olijven en laat circa 10 tot 15 minuten zachtjes pruttelen. Giet afen rol de nog natte olijven door de suiker.
Laat de gesuikerde olijven afkoelen.

Serveren
Vorm met een lepel een bolletje ijs en verdeel over borden. Garneer met gekonfijte olijven en fijn gesneden amandelen.

In Mounirs Marokko: een smakelijk avontuur neemt Mounir ons mee naar het land van zijn ouders. De route die Mounir aflegt is dezelfde die hij in zijn jeugd jaarlijks deed op weg naar zijn familie. In die tijd was er echter geen mogelijkheid om te kijken naar de culinaire schatten en culturele rijkdom dat het prachtige Marokko te bieden heeft.

Mounir reist met de motor van Tanger naar Sefrou en slaat met deze reis een brug tussen Nederland en Marokko. De kijker leert het prachtige land, de lieve mensen en vooral de rijke Marokkaanse keuken kennen. Onderweg ontdekt hij de cultuur waarmee hij grootgebracht is en de bijbehorende gerechten.

Mounir over de reis:

"De plekken die ik tijdens de reis heb bezocht zijn de afgelopen jaren wel veranderd. Zo is de infrastructuur door de jaren heen verbeterd, maar is Marokko vooral een mooier land geworden dan dat het al was. Het voelde dan ook als een zegening om op deze manier Marokko te ontdekken. Het is al een lange tijd mijn droom geweest om Marokko te herontdekken middels het eten en de mensen. Dat ik dat op de motor mocht doen heeft het een nog mooier avontuur gemaakt! 

Alle mensen die ik heb ontmoet en mee heb mogen koken hebben mijn hart gestolen met hun gastvrijheid en hun passie voor lekker eten. Amina, die mij in haar huisje toeliet en mij liet zien hoe je traditioneel de bessara (soep) maakt, Said en zijn broer die mij meenamen op hun boot en mij voor het eerst leerde vissen te vangen, Hassan die mij in zijn huis leerde hoe hij al jaren nougat maakt. Echt alle mensen die ik ontmoet heb, hebben mij geraakt en nog meer verliefd laten worden op Marokko, het eten van Marokko, maar vooral de mensen in Marokko.

Ik heb heel veel mooie, ontroerende, liefdevolle en leuke momenten meegemaakt wat mijn reis echt heel intens heeft gemaakt. Zo ben ik met mijn vader naar de slager gegaan om vlees te halen voor de familie en uiteindelijk belandden wij op een klein terras met een espresso en begonnen we spontaan te praten. Daar is spontaan echt een heel mooi, intiem gesprek uit ontstaan. Dat is voor mij echt het mooiste moment van de hele reis. Een vader tot zoon gesprek wat mij altijd zal bijblijven!"

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker