De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

meringue-kerstboom

Deze meringue-kerstboom uit Miljuschka Masterclass Kersteditie is een echte showstopper. Dit maakt elk kerstdiner af!

60 min voorbereidingstijd
15 min oventijd
225 min wachttijd
Meringue-kerstboom uit het programma Miljuschka Masterclass Kersteditie.

Een recept van

Miljuschka Witzenhausen

miljuschka witzenhausen aan de kust

"Het nagerecht moet een showstopper zijn. Het is de laatste gang, dus we eindigen met een bang! We maken een kerstboom van meringue. En dan niet een platte, maar echt een megatoren."

Bereidingswijze

Meringue-kerstboom

  1. Week 3 gelatineblaadjes minimaal 5 minuten in koud water. Halveer intussen het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. 

  2. Breng de melk met het merg, het vanillestokje en 50 g kristalsuiker aan de kook.

  3. Splits de 6 eieren, bewaar de eiwitten voor de amandelmeringue. Doe de eidooiers met 50 g kristalsuiker in een kom en roer ze kort los met een garde. 

  4. Roer de maizena met 2 el water tot een glad papje. Schenk de hete melk bij de eidooiers, maak de pan snel schoon en schenk de room terug in de pan. Voeg het maizenapapje toe, breng al roerend op laag vuur aan de kook en kook tot een dikke vla. 

  5. Knijp de gelatine uit. Haal de pan van het vuur en voeg het toe. Roer goed door. Dek de gele room af met plasticfolie.  Laat in ca. 2 uur afkoelen tot kamertemperatuur en zet nog minimaal 3 uur in de koelkast.

  6. Verwarm de oven voor tot 160 °C. Bekleed 1 of 2 bakplaten met bakpapier. 

  7. Teken 8 of 9 cirkels op het bakpapier. Begin met een cirkel van ca. Ø 20 cm en teken de andere cirkels steeds 2 cm kleiner. 

  8. Zet de ovenplaten voor 10 minuten in de oven, zodat deze voorverwarmd zijn.

  9. Meng in een ruime kom het amandelmeel, de poedersuiker, bloem en het zout. Klop de 10 eiwitten met een (staande) mixer tot zachte pieken. 

  10. Voeg lepel-voor-lepel de rest van de kristalsuiker (250 g) toe en klop tot een stevige meringue. 

  11. Spatel het amandelmeelmengsel zo luchtig en kort mogelijk door het eiwit, stop met spatelen zodra alles net gemengd is.

  12. Schep het beslag in de spuitzak en spuit de cirkels op de bakplaat (het vormpje moet vol). Bestrooi met amandelschaafsel en bak de cirkels in het midden van de oven in ca. 15 minuten lichtbeige en gaar. Laat in ca. 30 minuten helemaal afkoelen op de bakplaat.

    Plak het bakpapier voordat je het beslag erop gaat spuiten vast met een lik beslag om te voorkomen dat het bakpapier gaat schuiven als je het beslag erop spuit.   

  13. Halveer de granaatappel in de breedte, houd de helften boven een kom en tik met een houten lepel de pitten eruit. 

  14. Laat 3 gelatineblaadjes weken en verwarm de slagroom tot lauwwarm. Voeg de gelatine toe aan de slagroom en klop stijf.

  15. Verwijder het vanillestokje uit de gele room en roer los, spatel de slagroom erdoor.

  16. Spuit een laag room op de grootste amandelcirkel, bestrooi met nougatine en granaatappelpitten. 

  17. Leg er de volgende amandelcirkel op, spuit er room op, bestrooi met nougatine en granaatappelpitten. Herhaal tot alles op is. 

  18. Bestuif de meringue-kerstboom met poedersuiker en serveer direct.

Wat voor wijn bij de meringue-kerstboom?

Een zoete witte wijn, zoals een Moscato d'Asti of een Riesling Spätlese, kan goed passen bij dit dessert. Deze wijnen hebben de juiste hoeveelheid zoetheid om de meringue en de granaatappelpitten aan te vullen. 

Miniatuur

Liever een biertje bij de meringue-kerstboom?

Een licht biertje, zoals een blond bier of een witbier, kan een goede keuze zijn. Het verfrissende karakter van deze bieren past bij de meringue en kan de zoetheid in balans brengen. 

Miniatuurvoorbeeld

0.0 tip voor bij de meringue-kerstboom

Een kopje verse muntthee of een bruisend mineraalwater met een schijfje limoen kan een verfrissend en niet-alcoholisch alternatief zijn. Deze dranken hebben verfrissende kwaliteiten die goed samengaan met het dessert. 

Miniatuurvoorbeeld

In Miljuschka Masterclass Kersteditie deelt Miljuschka de gouden tips voor een onvergetelijke en geslaagd kerstdiner.

Miljuschka Masterclass Kersteditie.

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

2 reacties

Waarom tot twee keer toe gelatine toevoegen? (niet vegetarisch!) Een beetje meer maizena doet t zelfde werk!
Jos van Bemmel
01-02-2025
Hoi!

Mocht je het recept vegetarisch willen maken dan zou je ipv gelatine ook agar-agar kunnen gebruiken. 3-4 gram volstaat voor 6 blaadjes gelatine.

Groeten,
Team-24Kitchen
24 kitchen
03-02-2025

Ook lekker