Meringue-kerstboom
-
Week 3 gelatineblaadjes minimaal 5 minuten in koud water. Halveer intussen het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
-
Breng de melk met het merg, het vanillestokje en 50 g kristalsuiker aan de kook.
-
Splits de 6 eieren, bewaar de eiwitten voor de amandelmeringue. Doe de eidooiers met 50 g kristalsuiker in een kom en roer ze kort los met een garde.
-
Roer de maizena met 2 el water tot een glad papje. Schenk de hete melk bij de eidooiers, maak de pan snel schoon en schenk de room terug in de pan. Voeg het maizenapapje toe, breng al roerend op laag vuur aan de kook en kook tot een dikke vla.
-
Knijp de gelatine uit. Haal de pan van het vuur en voeg het toe. Roer goed door. Dek de gele room af met plasticfolie. Laat in ca. 2 uur afkoelen tot kamertemperatuur en zet nog minimaal 3 uur in de koelkast.
-
Verwarm de oven voor tot 160 °C. Bekleed 1 of 2 bakplaten met bakpapier.
-
Teken 8 of 9 cirkels op het bakpapier. Begin met een cirkel van ca. Ø 20 cm en teken de andere cirkels steeds 2 cm kleiner.
-
Zet de ovenplaten voor 10 minuten in de oven, zodat deze voorverwarmd zijn.
-
Meng in een ruime kom het amandelmeel, de poedersuiker, bloem en het zout. Klop de 10 eiwitten met een (staande) mixer tot zachte pieken.
-
Voeg lepel-voor-lepel de rest van de kristalsuiker (250 g) toe en klop tot een stevige meringue.
-
Spatel het amandelmeelmengsel zo luchtig en kort mogelijk door het eiwit, stop met spatelen zodra alles net gemengd is.
-
Schep het beslag in de spuitzak en spuit de cirkels op de bakplaat (het vormpje moet vol). Bestrooi met amandelschaafsel en bak de cirkels in het midden van de oven in ca. 15 minuten lichtbeige en gaar. Laat in ca. 30 minuten helemaal afkoelen op de bakplaat.
-
Halveer de granaatappel in de breedte, houd de helften boven een kom en tik met een houten lepel de pitten eruit.
-
Laat 3 gelatineblaadjes weken en verwarm de slagroom tot lauwwarm. Voeg de gelatine toe aan de slagroom en klop stijf.
-
Verwijder het vanillestokje uit de gele room en roer los, spatel de slagroom erdoor.
-
Spuit een laag room op de grootste amandelcirkel, bestrooi met nougatine en granaatappelpitten.
-
Leg er de volgende amandelcirkel op, spuit er room op, bestrooi met nougatine en granaatappelpitten. Herhaal tot alles op is.
-
Bestuif de meringue-kerstboom met poedersuiker en serveer direct.
2 reacties
Mocht je het recept vegetarisch willen maken dan zou je ipv gelatine ook agar-agar kunnen gebruiken. 3-4 gram volstaat voor 6 blaadjes gelatine.
Groeten,
Team-24Kitchen