Kruidige karnemelk panna cotta met linzen-saffraancrème

5
Gemiddeld

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd

’s Middags voorbereiden:

Linzencrème
Pel en snipper de sjalotjes en knoflook. Snijd de bleekselderij in plakjes. Verwarm olijfolie in een pan en fruit hierin de ui, knoflook en bleekselderij glazig. Spoel intussen de linzen op een zeef schoon met koud water. Voeg de saffraan, linzen, tomatenstukjes met sap en bouillon toe. Breng langzaam aan de kook en laat circa 25 minuten zacht koken tot de linzen gaar zijn. Beng op smaak met een beetje zeezout en peper uit de molen. Pureer de linzen fijn in een blender en druk eventueel, boven een schone pan, door een zeef.

Panna cotta
Klop de helft van de slagroom op tot yoghurt dikte en bewaar in de koelkast. Vijzel de kardemom, venkelzaad en korianderzaad fijn. Voeg toe aan de rest van de slagroom, breng aan de kook en zet het vuur uit. Laat 2 minuten van het vuur af staan met een deksel op de pan, zodat de specerijen hun aroma’s kunnen afgeven. Voeg de agar agar toe en laat al roerende 1 minuut koken tot het goed opgelost is. Voeg de karnemelk toe, schenk het mengel door een fijne zeef en voeg dan een beetje zeezout en peper toe. Roer de geklopte room erdoor. Schenk in mooie brede wijnglazen of een cocktailcoupe en laat opstijven in de koelkast. Het opstijven duurt circa 15 minuten.

Spicy-zeezout wafel
Verwarm de oven voor op 185 °C.
Kluts het eiwit in een kom. Voeg bloem toe en meng met een garde door elkaar. Rasp een kwart van de sinaasappelschil bij het bloemmengsel en meng goed door. Spatel er vervolgens de zachte boter door. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper uit de molen. Strijk met een lepel of paletmes lange banen beslag op bakpapier. Bestuif met een theezeefje licht met cayennepeper en strooi er enkele zeezoutflakes over. Bak in 10-12 minuten krokant in de oven.

’s Avonds afmaken

Morieljes
Wel de morieljes 15 minuten in lauw water. Halveer ze over de lengte. Spoel ze goed schoon op een zeefje en dep ze droog. Verwarm een halve eetlepel olijfolie in een kleine koekenpan en bak de morieljes tot ze warm zijn. Blus af met cognac. Breng op smaak met zout en peper uit de molen. Snijd de bieslook fijn en meng door de morieljes.

Linzencrème
Verwarm de rode linzencrème tot net onder het kookpunt.

Opmaak bord
Leg de morieljes in de glazen op de karnemelk panna cotta. Schenk of schep de linzencrème voorzichtig op de panna cotta. Steek de wafel in het glas of leg er dwars overheen.
 

 
Riesling uit de Duitse Moezel


Duitse wijn, iedereen heeft er een mening over en meestal is die niet bepaald positief. Dat hebben we helaas te danken aan de vele zoete witte wijnen die in menig kroeg geschonken wordt. En van die wijn word je over het algemeen niet bijzonder vrolijk.
Het is jammer, maar vooral ook heel erg onterecht dat we daardoor de Duitse wijnen als minderwaardig beschouwen. Onze Oosterburen maken namelijk de meest heerlijke en kwalitatief goede wijnen. Als je ook maar een beetje interesse hebt in wijn, moet je het jezelf gunnen om eens wat vaker een Duitse kwaliteitswijn te kopen (alles onder 4 euro valt zeker niet in deze categorie).
Zoals bijvoorbeeld een droge witte Riesling uit het Moezel gebied. Nog jong, maar daardoor ook heerlijk fris, een spat zuivere wijn.

door Corria Houthuizen

 

 

Ingredienten

4
Personen

Linzen-saffraancrème

  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine stengel bleekselderij
  • olijfolie
  • 150 g rode linzen
  • 15 draadjes saffraan
  • 200 g tomatenblokjes
  • 500 ml kruidenbouillon

Karnemelk-specerijen panna cotta

  • 250 ml room
  • 2 kardemompeulen
  • 0.5 el venkelzaadjes
  • 0.5 el korianderzaadjes
  • 4 g agar agar
  • 200 ml boerenkarnemelk

Spicy-zeezoutwafel

  • 35 g eiwit
  • 40 g bloem
  • 1 sinaasappel
  • 20 ml sinaasappelsap
  • 20 g zachte roomboter
  • 2 tl zeezout flakes
  • 1 tl cayennepeper

Morieltjes

  • 16 gedroogde morieltjes
  • 4 el cognac
  • 8 sprietjes bieslook

Extra nodig

  • blender
Geef je waardering
5