De geschiedenis van Hachee

Hachee is een traditioneel oer-Hollands gerecht met stoofvlees, hoewel het woord ‘hachee’ z’n oorsprong vindt in de Franse taal. Hachee betekent namelijk ‘gehakt’ dat verwijst naar het in stukjes gehakte vlees in het gerecht. Hachee zou zijn ontstaan door van vleesrestjes iets fantastisch te maken. Al in de middeleeuwen zouden ze het gerecht maken. Volgens De Vleesbijbel maak je hachee met runderborst van de slager, omdat het best een beetje vet mag hebben.

AD.nl kopte vorig jaar nog dat hachee destijds het meest gezochte recept online was via Startpagina. 24Kitchen-kok Danny Jansen liet hen weten dat niet zo gek te vinden: “Familietradities raken in de vergetelheid. Hachee is zo'n oer-Hollands recept. Ik weet dat bij 24Kitchen het meest gezochte recept appeltaart is. Ook zoiets typisch Nederlands.’’

Rudolph van Veen

Ingredienten

4
Personen

Hachee met rode kool

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • 3 kruidnagels
  • 400 g riblappen
  • 2 el bloem
  • zonnebloemolie
  • 330 ml bier (kan vervangen worden door water)
  • 1 runderbouillonblokje
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1 plak ontbijtkoek
  • 800 g aardappels
  • 1 rode kool
  • 1 kaneelstokje
  • 2 el bosvruchten jam
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 appel

Bereidingswijze

Totale tijd: 3 uur en 30 minuten

Stap 1

Pel de ui, halveer en snipper 1 helft fijn. Pel en hak de knoflook.

Stap 2

Prik het laurierblaadje vast op de halve ui met de kruidnagels.

Stap 3

Snijd het vlees in blokjes.

Stap 4

Breng op smaak met zout en peper.

Stap 5

Hussel de vleesblokjes door de bloem.

Stap 6

Verwarm een braadpan en verhit de olie. Voeg de blokjes vlees toe en bak het vlees rondom bruin.

Stap 7

Voeg de uien en knoflook toe. Blus de hachee met bier en een halve liter water. (Indien geen bier dan 0,8 liter water)

Stap 8

Voeg de halve ui met laurierblaadje toe. Leg de deksel op de pan en laat het vlees op laag vuur circa 3 uur zachtjes gaar stoven en roer af en toe door.

Stap 9

Voeg na circa 30 minuten het bouillonblokje en de azijn toe.

Stap 10

Haal het deksel dan van de pan, zodat de saus van de hachee kan indampen.

Stap 11

Breek de ontbijtkoek in blokjes en roer door de saus.

Stap 12

Verwijder de halve ui met laurierblaadje. Breng de hachee op smaak met peper.

Bereidingswijze voor de aardappels

Stap 1

Breng een pan met water en zout aan de kook voor de aardappels.

Stap 2

Schil de aardappels en snijd ze in vieren. Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar.

Bereidingswijze voor de rode kool
 

Stap 1

Halveer de rode kool en verwijder de stronk. Snijd de kool zo fijn mogelijk.

Stap 2

Rasp de appel fijn tot het klokhuis.

Stap 3

Pel de rode ui en snipper fijn.

Stap 4

Breng de rode kool met een bodempje water, appel, ui en kaneelstokje, peper en zout aan de kook in een pan.

Stap 5

Leg de deksel op de pan en stoof de rode kool in ca 25 minuten gaar.

Stap 6

Breng op smaak met de bosvruchtenjam.

Hachee serveren

Hachee hoor je natuurlijk te serveren met rode kool en aardappeltjes. Zo kennen we het zelfs in de kant-en-klaar-variant uit de supermarkt. Zelf hachee met rode kool en aardappels maken is natuurlijk lekkerder, maar dat we het op deze manier zo in plastic bakjes voor de geest kunnen halen, zegt wel wat.

Variaties

Hachee kun je natuurlijk op de traditionele wijze bereiden en eten met rode kool, maar je kunt ook variaties maken. De lekkerste variaties vind je hieronder.
>> Gebakken snijbonen met uienhachee
>> Hacheesalade met gewokte biefstukreepjes
>> Gehakthachee met groentepuree
>> Hachee met aardappelpuree
>> Paddenstoelhachee
>> Rode kool stamppot met hachee gehaktballen
>> Hachee met rode kool

Geef je waardering

1685
Hachee met rode kool