Gnocchi met octopus

9
Gemiddeld

Bereidingswijze

2 uur kooktijd
2 uur en 30 minuten totale tijd

Gnocchi

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verpak de aardappels in aluminiumfolie en pof ze circa 1 uur in de oven tot ze gaar zijn. Snijd ze doormidden en lepel de aardappels uit de schil. Knijp de aardappels door een pureeknijper. Laat uitdampen.

Pluk en hak de kruiden fijn. Meng de aardappelpuree met de kruiden en de eidooiers. Rasp de nootmuskaat eroverheen en breng op smaak met zout. Meng de bloem erdoor en rol er 2 cm dikke rollen van. Snijd de rollen in kleine kussentjes. Rol de kussentjes over een vork zodat ze aan één kant kleine groefjes hebben.

Octopus

Bereid ondertussen de octopus. Pel 1 ui. Snijd de winterpeen, gepelde ui en de bleekselderij in grote stukken. Doe de octopustentakels in een pan met 1 liter witte wijn, de peperkorrels, 1 laurierblaadje en de groentestukken. Voeg water toe, zodat de octopus onder staat. Breng het aan de kook en zet dan het vuur zacht. Laat de octopus een half uur zachtjes koken.

Pel en snipper de andere uien fijn. Pel en pers de knoflook. Verwijder de zaadjes van de chilipeper en snijd de peper in kleine stukjes. Pluk en hak de blaadjes van de oregano fijn. Verwarm een laag olijfolie in een koekenpan en bak de ui, knoflook, chilipeper en de oregano circa 5 minuten. Blus af met de overgebleven witte wijn. Laat de alcohol verdampen en voeg de gezeefde tomaten, de olijven, het blaadje laurier en een scheutje water toe.

Snijd de tentakels van de octopus in stukken van 2 cm en voeg toe aan de tomatensaus. Laat het geheel nog een half uur zachtjes pruttelen.

Serveren

Kook de gnocchi in ruim kokend water circa 1 minuut, of totdat ze boven komen drijven. Schep ze dan meteen uit het water in de saus. Serveer direct.

Ingredienten

4
Personen

Voor de gnocchi

  • 1,5 kg vastkokende aardappels
  • 1 bos peterselie
  • 1 bos basilicum
  • 2 eidooiers
  • 0,5 nootmuskaatbol
  • zout
  • 150 g bloem

Voor de octopus

  • 1 grote octopus, de poten los gesneden
  • 3 uien
  • 1 winterpeen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1,5 l witte wijn
  • 6 zwarte peperkorrels
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 teentje knoflook
  • 1 chilipeper
  • 1 bosje oregano
  • olijfolie
  • 1 l gezeefde tomaten
  • 100 g ontpitte zwarte olijven

Extra nodig

  • aluminiumolie
  • pureeknijper
  • fijne (nootmuskaat)rasp
Geef je waardering
9