De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

Filodeegbakjes met bietenhummus

Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de boter.
Snijd de plakken in vierkante stukken van circa 7 bij 7 centimeter, die precies de vorm overlappen. Bestrijk de plakken filodeeg dun met gesmolten boter.

60 MIN
Filodeegbakjes met bietenhummus
Estée Strooker

Bereidingswijze

Filodeegbakjes met groentestengels

Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de boter.

Snijd de plakken in vierkante stukken van circa 7 bij 7 centimeter, die precies de vorm overlappen. Bestrijk de plakken filodeeg dun met gesmolten boter.

Zet de muffintray ondersteboven. Leg drie plakken filodeeg schuin over elkaar op de bolle kant van de vormpjes. Bak de filodeegbakjes in circa 8 minuten goudbruin en krokant.

Maak ondertussen de bietenhummus. Laat de filodeegbakjes afkoelen en haal ze van de vorm.

Rol rolletjes van blaadjes ijsbergsla. Snijd de radijsjes stervormig in.

Was en snijd de bospeentjes doormidden en eventueel over de lengte in vieren. Snijd de komkommer in even lange staafjes.

Bietenhummus

Spoel de kikkererwten af met koud water. Pel de knoflook. Schil en snijd de biet in grove stukken.

Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan in circa 1,5 minuut goudbruin.

Rasp de schil van de citroen, halveer en pers het sap eruit en voeg  sesamolie  en olijfolie toe.

Pureer het sesamzaad, de sesamolie, komijn, kikkererwten, knoflook, biet, citroenrasp en citroensap in circa 1,5 minuut tot een gladde hummus.

Schenk beetje bij beetje de olijfolie erbij en breng de hummus op smaak met zout en versgemalen peper. Voeg eventueel voor wat extra pit nog een theelepel mierikswortel toe.

Serveren
Vul de filodeegbakjes met de bietenhummus. Bestrooi de hummus met cayennepeper en besprenkel met olijfolie. Steek de groente rechtop in de bakjes. Garneer met de verse kruiden.

Tip: De overige bietenhummus kun je bewaren in een weckpot, om later bijvoorbeeld op brood te eten. De hummus blijft dan zeker een week goed in de koelkast.

Verrukkelijk vegetarisch! Estée Strooker gebruikt in elke aflevering een andere groente als hoofdingrediënt voor meerdere gerechten en geeft tips bij het koken van een vegetarische maaltijd. Vlees noch Vis is voor iedereen die een keer een volledige maaltijd zonder vlees of vis (of andere dierlijke ingrediënten) wil eten. Probeer het zelf!

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker