Snijd de kippendijen in gelijkmatige blokjes. Maak de okra’s schoon: verwijder de steel (snijd niet teveel eraf, maar zoveel dat de okra dicht blijft) en een klein gedeelte van de punt. Pel en snijd de sjalotten in halve ringen. Pel en hak de knoflook fijn. Maal de tomaten samen met de tomatenpuree in de blender tot een tomatensaus.
Bamia
Bak in een braadpan of koekenpan de kippendijen in 2 eetlepels olijfolie in circa 5 minuten goudbruin en schep de gebakken kip uit de pan op een bord. Bak in dezelfde pan in de resterende 2 eetlepels olijfolie de okra’s en de sjalotten ongeveer 5 minuten. Voeg de gehakte knoflookteentjes en de gebakken kippendijen toe en schep om. Blus af met de tomatensaus en breng op smaak met zout, versgemalen peper en de harissa. Snijd de schil van de ingelegde citroen en snijd deze in ragfijne reepjes. Voeg deze toe als de bamia kookt. Laat het gerecht op laag vuur circa 20 minuten gaar stoven. Pluk en snijd de koriander. Voeg net voor opdienen de gesneden koriander toe.
Rijst
Verwarm de zonnebloemolie in een pan en bak de vermicelli goudbruin. Voeg de rijst toe en bak 1 minuut mee. Breng op smaak met zout en blus af met het gekookte water. Schep goed om. Dek de pan af met een deksel en laat op laag vuur ongeveer 25 minuten koken, tot al het water opgenomen is.
Serveren
Dien de bamia en de rijst in aparte mooie schalen op.
Tip: Liever vegetarische bamia? Laat dan gewoon de kip weg.
Meld je aan en praat mee