De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

boerenkoolstamppot met spekjes

De winnaar onder de stamppotten: boerenkoolstamppot mét krokante spekjes en ui. Daarmee trotseer je de kou. Snel maken, dus!

5 min (voor)bereidingstijd
20 min wachttijd
boerenkoolstamppot

Een recept van

Danny Jansen

Danny Jansen

"Het geheim van het boerenkool recept van oma​? Het spekvet bewaren en door de boerenkoolstammpot heenroeren. Heerlijk!"

Bereidingswijze

Boerenkoolstamppot

  1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappelen samen met de boerenkool in een grote pan water met zout in 20 minuten gaar.

  2. Verhit ondertussen een pan zonder olie of boter en bak de spekjes op middelhoog vuur in circa 7 minuten krokant. Snijd ondertussen de ui in stukjes en bak deze kort mee met de spekjes. Laat het geheel uitlekken op keukenpapier en bewaar het spekvet. 

  3. Verwarm de melk op laag vuur (niet koken). Stamp de aardappelen en de boerenkool met de pureestamper tot puree. Voeg de melk, boter en het spekvet toe en roer goed door tot een smeuïge stamppot. Breng het geheel op smaak met peper en zout.

  4. Verdeel de boerenkoolstamppot over de borden en schep de spekjes met ui erover. 

Boerenkoolstamppot bewaren in de koelkast

Als je stamppot hebt gemaakt, is het mogelijk om een restant te bewaren in de koelkast. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een goed afgelsoten verpakking en zorg ervoor dat je de stamppot binnen twee uur na het bereiden in de koelkast zet. Op deze manier is de (boerenkool)stamppot nog 3 dagen houdbaar. 

Meer tips over boerenkool?

Zó kook je boerenkool perfect gaar
Op deze manier kun je het beste je boerenkool bewaren

 

 

Hoelang moet boerenkool koken?

Boerenkool moet ongeveer 15 tot 20 minuten koken voor een stamppot, zodat hij lekker zacht wordt maar nog wel wat beet behoudt. De kooktijd is gelijk aan de aardappelen, dus deze kunnen samen in een pan!

boerenkool recepten

Hoeveel aardappelen moet bij 500 gram boerenkool​?

Voor 500 gram boerenkool gebruik je ongeveer 1 kilo aardappelen gebruiken. Zo blijft de stamppot smeuïg genoeg. 

aardappelen

Hoeveel aardappelen gebruik je per persoon voor stamppot​?

Voor stamppot houd je 250 tot 300 gram aardappelen per persoon aan. Dit is een stevige bodem. Bij stamppot met bladgroenten gebruik je vaak wat meer aardappel dan bij een gerecht zoals hutspot.

Pittige boerenkoolstamppot

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

1 reactie

Met ouderwetse kaantjes en een mergpijpje ipv spekjes wordt het nog smeuig en lekkerder
Wendy Hagman
20-11-2024

Ook lekker