De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

bamischijf met garnalen

Zelf een bamischijf maken? Chef Perry deelt zijn recept voor een bamischijf met garnalen in het programma Guilty Pleasures.

50 min kooktijd
Bamischijf met garnalen

Een recept van

Perry de Man

Perry De Man

"De bamischijf is populairder dan ooit. Ze raken zelfs uitverkocht in de snackbars. Hoog tijd om zelf je bamischijf te maken met mijn recept. Speciaal voor presentator Jetske van den Elsen maak ik een ultieme versie met garnalen. Dit wil je proberen."

Meer Guilty Pleasures uitproberen? Bekijk hier alle recepten

Bereidingswijze

Bouillon voor bamischijf

  1. Pel de garnalen van de bami, verwijder het darmkanaal en snijd de garnalen in drieën. Gebruik de koppen en schalen voor de bouillon en zet de rest apart.  

  2. Verhit een scheutje olie in een kookpan en bak de koppen en schalen 3 minuten aan. Kneus de citroengras. Voeg de limoenblaadjes, citroengrasstengel en een snufje zout toe. Laat zo’n 30 minuten trekken tot een bouillon.

Bami voor bamischijf

  1. Pel en snijd de sjalotten en knoflook in stukken. Schil de gember en snijd in stukken. Hak de pepers. Doe de sjalotten, gember, pepers, knoflook en trassi in de keukenmachine en maal tot een boemboe.

  2. Verhit olie in een koekenpan en fruit de boemboe een paar minuten aan. Voeg de tomatenpuree en limoenblaadjes toe. Bak een paar minuten en voeg vervolgens de garnalen, suiker en zout toe en bak nog een paar minuten. Verwijder de limoenblaadjes.

  3. Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Knip na het koken in kleinere stukken.

Bamischijven maken

  1. Week voor de roux de gelatine in koud water. Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe, roer met een garde totdat het is opgelost. 

  2. Zeef de bouillon en voeg toe aan de roux, blijf goed roeren totdat je een dikke gladde saus krijgt en breng op smaak met een snufje zout. Zet het vuur uit en voeg de gelatine toe.

  3. Snijd de bosui in ringen. Meng de roux met de boemboe en roer de noedels en bosui erdoor. Verdeel het mengsel gelijkmatig over een platte schaal, dek af met wat vershoudfolie en laat minimaal 2-3 uur opstijven in de koelkast.

  4. Steek met een uitsteekring of glas rondjes uit het bami-mengsel. Klop de eieren voor het paneren los.

  5. Haal de bamischijven eerst door de bloem, daarna door het ei en vervolgens door de panko. Laat circa 20 minuten opstijven in de koelkast.

  6. Verhit de olie in de frituurpan tot 170 °C en bak de bamischijven in zo’n 6 min goudbruin. Laat voor het serveren uitlekken op keukenpapier.

Hoe maak je zelf een bamischijf?

"Ik maak eerst bami. In dit recept gebruik ik garnalen maar je zou ook kunnen kiezen voor kip of tofu. Die bami meng ik met een roux. Dat laat ik opstijven en daar maak ik dan schijven. Deze bamischijven paneer ik met panko en dan laat ik die weer uitharden. De laatste stap om bamischijven te maken is frituren op 170 °C."

bamischijf maken

Waarom zit er gelatine in een verse bamischijf?

"De gelatine voeg ik toe zodat de bamischijf bij elkaar blijft bij het vormen. Zonder de gelatine zal de bami niet goed bij elkaar blijven. Ben je vegetarisch? Dan zou je de gelatine kunnen vervangen door agar agar oftewel een bindmiddel van algen."

gelatine blaadjes

Hoe lang moet een verse bamischijf in de frituur?

"Een verse bamischijf moet zo’n 6 minuten in de frituur op 170 °C. Als-ie nog bevroren is dan moet de bamischijf zo’n 8 minuten in de frituur. De temperatuur van de frituurpan is relatief laag. Op deze manier zorg ik ervoor dat de buitenkant mooi goudbruin is en de binnenkant tegelijkertijd goed wordt verwarmd."

Miniatuur

In dit programma biechten bekende Nederlanders waaronder Dan Karaty, Sergio Vyent en Shirma Rouse hun geheime eetgewoontes op aan 24Kitchen-chef Perry de Man en bereiden ze samen een culinaire versie van hun favoriete gerecht. 

 

guilty pleasures

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker