Lees ook: Tip! Zo warm je frietjes weer op zonder dat ze slap worden 

De ideale friet is goudbruin van buiten en heet en kruimig van binnen. Om dat voor elkaar te krijgen begin je met het hoofdbestanddeel.

Soort aardappel

Kies bloemige aardappels. Om mooie frieten te snijden is het belangrijk dat de aardappels groot en lang van formaat zijn. Daarnaast moeten ze voldoende zetmeel bevatten om goudbruin te bakken.

Weken

Schil de aardappels en snijd in frieten van ongeveer 1 centimeter dik. Laat ze daarna ongeveer een half uur in koud water, met een 1 eetlepel zout weken. Het zout trekt vocht uit de frieten. Door het zout zullen de frietjes wel iets minder bruin kleuren, aangezien je de enzymen deactiveert die normaal voor verkleuring zorgen. Maar des te knapperiger is het eindresultaat. Droog de frieten voor het bakken, anders gaat het frituurvet, bij contact met water, schuimen en dat is niet de bedoeling.

Het geheim?

Het geheim van krokante friet is... dubbel bakken. De eerste keer dat de frieten het vet in duiken, moet de temperatuur rond 160ºC zijn. Bak de frieten ongeveer 4 à 5 minuten, zodat ze wel gaar maar niet goudbruin zijn. Daarna laat je de frieten uitlekken, voordat ze voor de tweede maal het vet in gaan. Houd ze een half uur apart totdat ze op kamertemperatuur zijn. Verhoog de temperatuur van de friteuse naar 180ºC en bak de frieten in 2 à 3 minuten af. Zo worden ze lekker knapperig.