Een chocoladeletter maken is makkelijker dan je denkt. Het is een kwestie van chocolade smelten, boter luchtig kloppen, opspuiten en de letter voorzien van de állermooiste versiering. Hoewel het niet ingewikkeld is, laat zo'n knutselwerkje genoeg ruimte over voor creativiteit. 

Hoe maak je een chocoladeletter?

De decemberlekkernij kun je makkelijk maken door chocolade naar keuze te smelten, dan op te spuiten en tot slot versieren met wat jij wilt. Wij noemen: pistache, rozenblaadjes, gedroogd fruit, karamel-zeezout, schuimpjes, speculaas en pepernoten of kruidnoten. Je kunt letterlijk alle kanten op. Aan de slag dus!

Ingrediënten

(Voor 2 grote chocoladeletters  I 150 minuten)

 • 330 gram chocolade (puur, melk of wit)
 • 100 gram roomboter
 • Versiering (kruidnoten, taai taai, discospikkels, nootjes etc.)
 • Spuitzak met gekarteld spuitmondje
 • Thermometer
 • Handmixer
 • Bakpapier
 • Viltstift

Bereidingswijze

 1. Breek 3/4 van de chocolade in stukken en laat dit smelten in de magnetron. Let op: doe dit steeds per 10 seconden, want chocolade kan snel verbranden. Roer de chocolade tussentijds goed door. 
 2. Als alle chocolade gesmolten is voeg je het overige (koude) chocolade toe. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur daalt en de chocolade uiteindelijk niet wit zal uitslaan. Laat de chocola afkoelen tot ongeveer 30 graden. Gebruik hiervoor de thermometer. 
 3. Klop de boter luchtig en romig in de mixer. Meng de chocolade en de geklopte boter door elkaar en doe het in de spuitzak.
 4. Neem nu een vel bakpapier en teken hierop de gewenste letter. Tip: print een letter uit en trek deze over op het bakpapier. Draai de kant met de viltstift naar beneden voordat je de letter gaat opspuiten.
 5. Spuit de chocolade op in zigzaggende bewegingen voor een mooie en sierlijke chocoladeletter. Versier de chocoladeletter met kruidnoten of pepernoten, discospikkels en/of nootjes. Klaar? Laat de chocoladeletter 2 uur uitharden in de koelkast.

In de video hieronder zie je stap-voor-stap hoe je een eigen chocoladeletter maakt.