Kaas en rode wijn

Heb je een intense, harde kaas voor je neus, denk: Grana Padano, gerijpte Manchego of Pecorino? Kies dan bij voorkeur voor een volle, ronde wijn zoals een Cabernet Sauvignon, Shiraz of Zinfandel. Een (medium) zachte kaas als een Gruyère, Camembert of brie doen het dan weer verrassend goed bij lichte wijnen zoals Pinot noir. 

Kaas en witte wijn

Witte wijn laat zich een stuk makkelijker combineren met kaas dan rood. Dit heeft te maken met een laag tannine gehalte in witte wijn. Een tweetal klassieke combinaties zijn kaasfondue met Riesling en een Sauvignon Blanc met geitenkaas. 

Benieuwd hoe het nu precies zit? In deze gratis gids: Wine 101 staat een uitgebreid schema.

Miniatuur

Wijn en gevogelte

Een gemakkelijke vuistregel is: hoe lichter het stuk vlees, hoe lichter de wijn. Kalkoen of kip combineert in het algemeen makkelijk met witte wijn. Om het geheel wat ingewikkelder te maken telt de bereidingswijze ook mee. Wanneer het gevogelte geroosterd wordt gaat het perfect samen met een chardonnay, rosé of een lichte rode wijn. Wordt het op de bbq gelegd? Dan zeggen we volle rode wijn als Cabernet Franc of Malbec.

Wijn en vis

Vis kan het beste worden gecombineerd met witte wijn. Waarom? De tannine in rode wijn in combinatie met visolie laat in het algemeen een metaalachtige-nasmaak achter. Mocht je toch voor een rode wijn willen gaan, kies dan voor een variant met een laag tanninegehalte

- Lichte vis als zeebaars en tilapia: Grüner Veltliner, Pinot Grigio, Chablis, Verdejo
- Vleesachtige vis als zalm: volle Viognier of Chardonnay
- Vette vis als haring en makreel: rosé of lichte rode wijn

Wijn en rundvlees

Daar gaan we: rode wijn. Waarom nu wel? De tannine in rode wijn combineert goed met het vet in rundvlees. De regel hier is simpel: het vetter het vlees de voller de wijn. Serveer je het stuk vlees met saus, kan de wijn daar ook apart op aangepast worden. Meer daarover lees je hier