Wat is koffie?
Koffie is een natuurproduct, dat begint met een bes van een koffieplant. Wereldwijd zijn 25 miljoen mensen actief om koffie van plant tot kop te krijgen. Het proces kun je in de volgende tien stappen samenvatten:
1. Groeien
Koffie groeit in
bessen aan struiken, die een mix van zon, vochtigheid, hoogte en een rijke
bodem nodig hebben. De meeste koffieplantages liggen rond de evenaar. Zo’n 50
landen produceren koffie, met Brazilië, Vietnam, Colombia, Indonesië en Ethiopië
als koplopers.
2. Plukken
De twee bekendste
koffieplanten zijn arabica en robusta. De eerstgenoemde wordt het vaakst
gebruikt en is minder en bevat minder cafeine dan de meer pittige robusta. Pas
na 5 jaar levert een koffieplant zijn eerste vruchten af. De bessen worden met
de hand of machinaal geplukt.
3. Behandelen
Elke bes bestaat
uit twee halve zaden, koffiebonen. Deze groene bonen kunnen op twee manieren
uit het vruchtvlees gehaald worden. Bij de natte methode (gewassen koffie)
worden de bessen in water gedompeld, door een rooster geperst en daarna
gefermenteerd en gedroogd. Bij de droge methode (ongewassen koffie) worden de
bessen in de zon te drogen gelegd, waardoor de bes barst en de bonen verwijderd
kunnen worden.
4. Egaliseren
De bonen worden
ontvliesd en gesorteerd op kwaliteit, oorsprong, intenstiteit, kleur en
grootte.
5. Verpakken
Luchtdicht en in
koele, donkere, droge containers.
6. Verzenden
De Verenigde
Staten, Duitsland, Italië, Japan en Frankrijk zijn de grootste afnemers.
7. Branden
De temperatuur en
duur van het branden bepaalt de kleur, smaak en consistentie van de geroosterde
bonen en heeft dus veel invloed op de smaak van de uiteindelijke koffie. Hoe
heter en langer, hoe donkerder de boon, hoe dieper de smaak.
8. Malen
Voor de beste
smaak wordt het malen zo kort mogelijk voor het zetten van de koffie gedaan.
Hoe fijner gemalen, hoe trager het hete water door de koffie loopt, hoe meer
tijd om de aroma’s op te nemen. Te traag zorgt echter voor een overwegend
bittere smaak.
9. Zetten
De temperatuur
van het water, het type filter en machine, de druk en de doorlooptijd bepalen
de smaak van de koffie.
10. Serveren en
drinken
Geniet ervan!
Bron: Puur Koffie, door Katrien Pauwels
Welke koffiespecialiteiten zijn er? Lees hier verder.