1. Groeien

Koffie groeit in bessen aan struiken, die een mix van zon, vochtigheid, hoogte en een rijke bodem nodig hebben. De meeste koffieplantages liggen rond de evenaar. Zo’n 50 landen produceren koffie, met Brazilië, Vietnam, Colombia, Indonesië en Ethiopië als koplopers.

2. Plukken

De twee bekendste koffieplanten zijn arabica en robusta. De eerstgenoemde wordt het vaakst gebruikt en is minder en bevat minder cafeïne dan de meer pittige robusta. Pas na 5 jaar levert een koffieplant zijn eerste vruchten af. De bessen worden met de hand of machinaal geplukt.

3. Behandelen

Elke bes bestaat uit twee halve zaden, koffiebonen. Deze groene bonen kunnen op twee manieren uit het vruchtvlees gehaald worden. Bij de natte methode (gewassen koffie) worden de bessen in water gedompeld, door een rooster geperst en daarna gefermenteerd en gedroogd. Bij de droge methode (ongewassen koffie) worden de bessen in de zon te drogen gelegd, waardoor de bes barst en de bonen verwijderd kunnen worden.

4. Egaliseren

De bonen worden ontvliesd en gesorteerd op kwaliteit, oorsprong, intenstiteit, kleur en grootte.

5. Verpakken

Luchtdicht en in koele, donkere, droge containers.

6. Verzenden

De Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Japan en Frankrijk zijn de grootste afnemers.

7. Branden

De temperatuur en duur van het branden bepaalt de kleur, smaak en consistentie van de geroosterde bonen en heeft dus veel invloed op de smaak van de uiteindelijke koffie. Hoe heter en langer, hoe donkerder de boon, hoe dieper de smaak.

8. Malen

Voor de beste smaak wordt het malen zo kort mogelijk voor het zetten van de koffie gedaan. Hoe fijner gemalen, hoe trager het hete water door de koffie loopt, hoe meer tijd om de aroma’s op te nemen. Te traag zorgt echter voor een overwegend bittere smaak.

9. Zetten

De temperatuur van het water, het type filter en machine, de druk en de doorlooptijd bepalen de smaak van de koffie.

10. Serveren en drinken

Geniet ervan!

Bron: Puur Koffie, door Katrien Pauwels