Speculaas

Speculaas wordt gemaakt met speculaaskruiden. Dat kruidenmengsel bestaat uit kaneel, kruidnagel, gemberpoeder, nootmuskaat, kardemom en witte peper. Speculaaskruiden kun je tegenwoordig kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar ook heel makkelijk zelf maken. Vroeger, toen Nederland uit koloniën bestond, waren deze specerijen (en dus ook speculaas) heel duur. Daarom is speculoos bedacht als een goedkoper alternatief.

Speculoos

De -loos in 'speculoos' betekent dat het koekje zonder speculaaskruiden wordt gemaakt. Vaak wordt er kandijstroop of gebrande suiker gebruikt voor de kleur en kaneel voor de smaak en geur, maar geen andere specerijen. Dat is nu nog steeds terug te zien op de verpakking. Lotus speculooskoekjes bestaan bijvoorbeeld uit tarwebloem, suiker, plantaardige oliën, kandijstroop, rijsmiddel, sojabloem, zout en kaneel.

We horen je al denken: hoe zit het dan met de speculoospasta die ik op mijn bammetje smeer? Nou, net als speculooskoekjes wordt ook de speculoospasta zonder échte speculaaskruiden gemaakt. 

Speculaas maken met Cees Holtkamp

Zelf speculaas maken?

Bekijk