Italiaans karakter
Parrano kaas ligt in de schappen van bijna alle Nederlandse supermarkten en heeft volgens de verpakking een echt Italiaans karakter. Het blijkt echter uit de Polder te komen, ontdekt Keuringsdienst van Waarde. In de fabriek van FrieslandCampina, een groot Nederlands zuivelbedrijf, wordt de pastakaas gemaakt. "Deze kaas maken we hier in de fabriek met Nederlandse melk", zegt Martin Bonestroo, kaastechnoloog. Daarom is het een Nederlandse kaas. Het Italiaanse randje heeft de kaas te danken aan het zuursel wat de makers toevoegen. "Dat zuursel komt overeen met dat wat in Italiaanse kazen voorkomt en geeft het een notige, hartige smaak."
Rijpen
Wanneer authentieke Italiaanse kaas over je pasta wilt strooien kun je beter gaan voor Parmiggiano Reggiano of Grana Padano, raden Italiaanse kaasboeren aan. Dat zijn harde, Italiaanse kazen en hebben minimaal twaalf maanden gerijpt om op smaak te komen. Dan pas mag er een Grana Padano brandmerk op, komen de makers van Keuringsdienst van Waarde achter, als zij een bezoek brengen aan de Italiaanse kaasproduct Zanetti, bekend van hun Italiaanse kaas. De Nederlandse Parrano kaas rijpt daarentegen zo'n 20 weken.