De korst
Grana Padano en Parmigiano Reggiano danken hun harde textuur door het vermalen van het hele kaaswiel. "De hele kaas, want je hebt de korst nodig, zodat het niet te zacht is en gaat klonteren en mengen", zegt de producent van Zanetti. De Nederlands-Italiaanse kaas is vermalen zonder de korst en is daarom zachter. "Het is een compromiskaas, die goed past bij de Nederlandse keuken. Het heeft een smaak richting de Italiaanse kazen en het smelt goed op een pasta of pizza. Zo’n droge kaas smelt lastig", zegt Bonestroo.
De échte Parmezaanse kaas uit Italië is anders dan strooikaas uit een Nederlandse fabriek voor op de pizza of pasta. Wat je prettiger en lekkerder vindt is een kwestie van smaak en verschilt per persoon. Italianen zelf weten het echter wel. Proef je het Italiaanse temperament, vragen de makers van Keuringsdienst van Waarde aan Italiaanse kaasboeren. "Nee", zeggen ze. "Dit is nep. Geen echte Italiaanse kaas."