We zijn niet de enige wezens die last hebben van een zogeheten foodcoma, want onderzoekers stelden vast dat insecten, slangen, wormen en ratten ook slaperig worden na het eten. “Dat dit geldt voor zowel mens als dier, betekent dat het iets belangrijks is”, vertelt neurowetenschapper William Ja, die het fenomeen foodcoma bestudeert.

Een van de aangedragen verklaringen voor foodcoma’s stelt dat dieren en mensen ingebouwde “opmerkzaamheidssignalen” hebben. Deze “opmerkzaamheidssignalen” zouden ervoor zorgen dat we alert en wakker zijn als we honger hebben, het zou ons helpen om voedsel te vinden en verkrijgen. Als we eenmaal hebben gegeten, zo is de theorie, dan nemen deze signalen af en maken ze plaats voor vermoeidheid.

Bloedsomloop is van invloed

Er bestaat echter ook de theorie dat een verandering van de bloedsomloop de reden voor de slaperigheid na een etentje is. De bloedstroom naar je dunne darm neemt namelijk drastisch toe volgens Tomonori Kishino, professor in de gezondheidswetenschappen aan de universiteit van Kyorin.

Doordat hier meer bloed naartoe wordt gepompt, zou de bloedstroom naar de hersenen verminderen en zouden we ons dus slaperig voelen. Er zijn echter onderzoeken die deze hypothese onderuithalen, aangezien zij geen verandering in bloedstroom naar de hersenen na het eten waarnamen.

Wat je eet speelt een rol

William Ja onderzocht ook de invloeden van verschillende soorten gerechten op de slaperigheid bij fruitvliegen. Ondanks dat fruitvliegen en mensen immens verschillen, ontdekte hij dat fruitvliegen na het eten van een grote, zout- en eiwitrijke maaltijd de meeste kans hebben op een foodcoma. “Slaap zou de spijsvertering bevorderen. Zo blijkt dat slaap de manier waarop insecten bepaalde macronutriënten, waaronder eiwitten, absorberen verandert. Dat bewijst dat slapen na je maaltijd de opname van voedingstoffen door de darmen beïnvloedt.”

Miniatuurvoorbeeld

Ja geeft zelf ook aan dat insecten en mensen verschillen, maar dat wat je eet van invloed is op je slaperigheid wordt gesteund door recentere (op mensen gerichte) onderzoeken. Een studie in 2018 concludeerde dat vrachtwagenchauffeurs zich minder slaperig voelden na een gezonde maaltijd met goede vetten en groenten. Bewerkt vlees en fastfood vergroot juist de kans op een foodcoma.

Ja's tip tegen een foodcoma is om kleinere porties te eten, maar het blijft onduidelijk wat foodcoma’s veroorzaakt en hoe je ze dus kunt verhelpen.