Vooral het stofje tryptofaan draagt bij aan een betere nachtrust. Snacks die rijk zijn aan dit stofje, ook een van de aminozuren in ons lichaam, worden dan ook door meerdere experts aangeraden. Tryptofaan wordt door je lichaam namelijk omgezet tot serotonine en melatonine. De eerste staat ook wel bekend als het gelukshormoon, maar vooral de laatste is belangrijk voor je slaap.

De rol van melatonine

Melatonine laat je lichaam ontspannen, zodat je makkelijker in slaap valt en beïnvloedt daarnaast je natuurlijke slaap en je slaapcyclus. Eten dat rijk is aan tryptofaan zijn bijvoorbeeld kalkoen, kip, eiwit, pompoenzaad of sesamzaad. Het is wel van belang dat je het houdt bij een kleine snack en niet nog een hele maaltijd naar binnen werkt vlak voor het slapengaan.

Ook fruit kan helpen

Niet alleen eten dat rijk is aan tryptofaan draagt bij aan een betere slaap, ook producten die veel koolhydraten, weinig proteïne en laag in vet hebben een positief effect. Denk hierbij aan granola of crackers met melk. Snack je liever nog wat fruit voor het slapen gaan, dan hebben we goed nieuws. Ananas, een sinaasappel of banaan stimuleren volgens onderzoek de aanmaak van melatonine.