Waar vind je eetbare bloemen?

Bloemen die puur ter decoratie van huis of tuin worden verkocht, zijn vaak bespoten en daarom niet goed om te eten. Ook bloemen uit het wild kan je het beste laten staan: vaak zijn deze dan weer vervuild door uitlaatgassen en wellicht... de hond of kat van de buurvrouw. Je haalt je bloemen het beste gewoon, uit de tuin! Als jouw tuintje niet zo fleurig en bloemig is: eetbare bloemen zijn ook makkelijk online verkrijgbaar en ook in sommige groentewinkels en delicatessenzaakjes. 

Waarvoor te gebruiken?

Je kan alle kanten op met bloemen op je bord: viooltjes zijn bijvoorbeeld leuk om een soep, risotto of salade mee op te fleuren of taart mee te decoreren. Van sommige bloemen kan je heerlijke thee maken. Ook leuk: vries de verse bloemen in, in ijsblokjes, om je drankje mee op te fleuren!

Miniatuurvoorbeeld

Welke bloemen zijn eetbaar?

Heel veel bloemen zijn eetbaar, maar lang niet allemaal. Bovendien zijn ze ook niet allemaal even lekker: de smaken variëren van zoet tot kruidig of bitter, andere bloemen hebben een meer neutrale smaak.

Goed om te weten: jonge bloemen zijn over het algemeen lekkerder dan oudere bloemen, die smaken namelijk vaak wat bitter. Daarnaast zijn in de meeste gevallen alleen de blaadjes van de bloem eetbaar.

Bij de kruiden die bij jou in de keuken staan (denk: bieslook, basilicum, salie, tijm etc.) horen bloemen en die bloemen… kan je allemaal eten! De smaak van deze bloemen is vaak vergelijkbaar met het kruid zelf. Naast deze bloemen zijn ook de volgende bekendere bloemen eetbaar:

  • Viooltjes: de neutrale smaak van viooltjes is een beetje te vergelijken met sla.
  • Lavendel: lavendel heeft een licht zoete smaak, erg lekker in combinatie met ijs of chocolade, maar ook bij hartige gerechten als kaas of kip
  • Madeliefjes: madeliefjes geven een subtiele kruidige en bittere smaak. 
  • Oost-Indische kers: deze bloem is qua smaak een beetje vergelijkbaar met de pittige smaak van radijs. 
  • Calendula: licht kruidig en peperachtig. 
  • Courgettebloem: de grote courgettebloem is (in tegenstelling tot de meeste andere bloemen) helemaal eetbaar! Omdat hij zo groot is, is het leuk om hem te vullen.
  • Anjer: Ook de anjer heeft een licht kruidige smaak. 

Zorg ervoor dat je de bloemen niet afspoelt voor gebruik. Zo stralen ze het allermooiste in jouw allerlekkerste gerechten. 

Miniatuurvoorbeeld