Wilde vis of kweekvis?

Voor het gemak kunnen we de vis in de supermarkt onderverdelen in twee categorieën: kweekvis en wilde vis. Wilde vis wordt gevangen in oceanen, meren en rivieren. Kweekvis wordt gekweekt in een speciale, afgebakende omgeving. 

Ongeveer de helft van de vis die we consumeren komt van viskwekerijen, ook wel aquacultuur genoemd. Verwacht wordt dat door de bevolkingsgroei, dit percentage de aankomende jaren zal blijven stijgen. Zowel wilde vis, als kweekvis (inclusief schaal- en schelpdieren) hebben zo hun voor- en nadelen.

Het grootste probleem van wilde vis is overbevissing. Dit is het verschijnsel dat optreedt wanneer te veel vis in een bepaald gebied gevangen wordt, wat leidt tot het verdwijnen van die vissoort in dat gebied. Kweekvis biedt hierin een oplossing, maar is niet volledig probleemloos: kweekvissen leven in kleine ruimtes. Er wordt gebruikt gemaakt van antibiotica en medicijnen en het is belastend voor het milieu.

Wat is gezonder?

Hoewel het aannemelijk is om te denken dat wilde vis gezonder is, is het antwoord niet zo zwart-wit. Het enige juiste antwoord is hier: dit is afhankelijk van de vissoort en de levensomstandigheden. Wel is wilde vis duurder, en moeilijker te verkrijgen dan kweekvis. 

Wilde vissen hebben de neiging om minder (verzadigd) vet te bevatten dan gekweekte soorten. Dit heeft te maken met het verrijkte voer van de kweekvis. Wilde zalm is bijvoorbeeld erg mager in vergelijking met de kweekzalm uit de supermarkt. Het verschil in smaak is hier zo groot dat velen wilde zalm niet als zalm zullen bestempelen. 

Een ander punt is verontreiniging. Gekweekte rassen verontreiniging bevatten. Dit was de reden voor de rel rondom de Vietnamese 'panga' en tiliapia. Mede hierom is het ASC-keurmerk in leven geroepen die toezicht houdt op het kweken van vis.

Keurmerken: vis, schelp- en schaaldieren

Behalve dat het lekker is, passen vis, schaal- en schelpdieren in een gezonde dieet. Om bovenstaande nadelen te beperken zetten veel vissers zich in om de visstand op pijl te houden. Ook zijn er viskwekers die duurzaam voer gebruiken en minder antibiotica toedienen. Vis van deze bedrijven zijn voorzien van onderstaand keurmerk:

  • Het MSC-keurmerk voor wilde vis: Vis met dit donkerblauwe keurmerk komt van vissers die zich inzetten om de visstand op peil te houden. Zij worden jaarlijks gecontroleerd en iedere vijf jaar vindt een totale herbeoordeling plaats.
     
  • Het ASC-keurmerk voor kweekvis: ASC-kwekers geven hun vissen duurzamer voer en minder antibiotica. Ook is de impact op het milieu lager. Dierenwelzijn speelt bij het ASC-keurmerk echter een beperkte rol. 
     
  • Europees keurmerk voor biologische kweekvis: ondanks dat de naam anders doet anders vermoeden is biologische vis is geen wilde vis, maar kweekvis. Vissen met dit biologische keurmerk leven in een zo natuurlijk mogelijke omgeving met meer ruimte en schoon water. Medicijnen en hormonen zijn verboden, de voorplanting gebeurt op natuurlijke wijze en de vis wordt bewusteloos (en dus pijnloos) geslacht. 

Vis uit de diepvries

Dit is wat je moet weten over vis uit de diepvries >

vis uit diepvries