Bij moussaka ben je al snel geneigd de sirtaki in te zetten, want die is toch net zo Grieks als moussaka? Wrong! Van moussaka wordt vaak gedacht dat het een typisch Grieks recept is, maar dat is helemaal niet zo. Wat het wel is? Een typisch gerecht uit de Balkan en het Midden-Oosten, rammetje vol met groenten. Een gerecht met aubergine en tomaten in de basis, dat je zowel vegetarisch kunt maken of, zoals veel traditionele moussaka, met rul gebakken gehakt. 

Geschiedenis van moussaka

Moussaka is dus geen typisch Grieks recept. Naast de Griekse keuken vind je deze ovenschotel onder andere ook in de Bulgaarse, Arabische en Servische keuken. Het zou een typisch Ottomaans recept zijn en de naam zou afkomstig zijn van het Arabische woord musaqa’h wat ‘gekoeld’ zou betekenen. Want de landen hebben allen hun eigen versie en de Arabische eet je gekoeld. 

Die Arabische moussaka bestaat gekookte salade met tomaten en aubergines in de basis. De Griekse variant wordt van origine opgebouwd uit lagen lams- of varkensgehakt en in plakjes gesneden, gebakken aubergine. De moussaka wordt in Griekenland overgoten met bechamelsaus, wat ooit door een Griekse kok is overgenomen uit Frankrijk. Hij wordt afgetopt met geraspte kaas en gaat vervolgens, hoppa, de oven in. 

In Bulgaarse moussaka zul je geen bechamelsaus vinden. Die bechamelsaus maakt plaats voor een mengsel van yoghurt en eieren. Een Servische moussaka lijkt in geen velden of wegen op de Griekse. Deze is een stuk steviger en wordt gevuld met een basis aardappelen en gehakt in combinatie met verschillende groenten en yogurt. 

Dit recept is een eigen versie van 24Kitchen’s chef Bianca waarin verschillende culturen worden gevangen.

Bianca Janssen

Bekijk het recept hier

Ingredienten

4
Personen

Moussaka

 • 2 aubergines
 • 400 g tomaten
 • 2 uien
 • 1 teentjes knoflook
 • 1 bosje peterselie
 • olijfolie
 • 2 eieren
 • 300 ml Griekse yoghurt
 • zout
 • versgemalen peper
 • 100 g Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Totale tijd: 25 minuten

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aubergines en tomaten in plakken. Pel en snijd de ui in ringen. Pel en snijd de knoflook fijn en hak de peterselie.

Stap 2:

Verhit olijfolie in een pan en bak de aubergine om en om goudbruin. Verhit opnieuw olie in de pan en fruit de ui en de knoflook. Meng de peterselie erdoor.

Stap 3:

Meng de eieren en de yoghurt en breng op smaak met zout en peper.

Stap 5:

Leg om en om een laagje aubergines, tomaat en ui met knoflook in een ovenschaal en eindig met aubergines. Schenk het yoghurtmengsel erover en rasp de kaas erover.

Stap 6:

Bak de moussaka in de oven goudbruin.

Moussaka serveren

Moussaka kun je dus op verschillende manieren serveren. Wanneer je een Griekse moussaka maakt serveer je 'm met een topping van geraspte kaas en bij een Bulgaarse variant top je 'm af met een mengsel van yoghurt en eieren. 

Moussaka variaties

Wil je nog meer andere variaties dan de traditionele optie proberen, maar dan ook eens de snelle moussaka met gerookte zalm, de moussaka la Mounir met Marokkaanse twist, of de vegetarische moussaka

Geef je waardering

1058
Moussaka