Het belangrijkste is en blijft de manier van invriezen. Dit gebeurt tegenwoordig vaak al aan boord. Hierdoor krijgen bacteriën geen kans en blijven de smaak en textuur van de vis behouden. Hierbij is ook de temperatuur van belang. Het Voedingscentrum meldt dat volgens de wet de temperatuur tijdens het invriezen lager moet zijn dan -18°C, maar in de praktijk is het vaak nog veel lager: tot -30°C. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit gegarandeerd kan worden.

Maar hoe zit het dan met de verse vis in de supermarkt?

Ook deze vis wordt tegenwoordig vaak aan boord bevroren en wordt voor verkoop ontdooid. Onderzoek, dat werd uitgevoerd door Norwegian Institute of Nutrition and Seafood Research (NIFES), concludeerden dat de kwaliteit van deze verse vis kwalitatief net zo goed is als de bevroren vis.

Lees ook: Tip: check altijd of er (te veel) water in vlees of vis zit 

Vis ontdooien? Zo doe je dat

Als je de tijd hebt, kun je de bevroren vis de dag van tevoren naar de koelkast verplaatsen. Houd hierbij de vis in de verpakking en doe de zak in een kom om het water op te vangen.
Heb je haast bij het ontdooien? Dan doe je er goed aan om de vis in een plastic zak te plaatsen en onder koud water te houden. Het is soms ook mogelijk om de vis in de magnetron te ontdooien. Let er hierbij wel op dat je de ontdooifunctie gebruikt en niet simpelweg de magnetron aanzet. Doe je dit allemaal goed, dan is het kwalitatieve verschil tussen verse en bevroren vis te verwaarlozen terwijl het verschil in de portemonnee wel waarneembaar is.