Amsterdam is de stad waar Miljuschka is geboren en getogen. In dit Mokumse paradijs vind je een overvloed aan lekker eten. Amsterdam heeft altijd al een internationale uitstraling gehad. Dit is te zien in de diverse culinaire smaken van de stad.

1. Winkel 43

“Bij Winkel 43 kun je heerlijk ontbijten met een uitsmijter. Maar je komt hier eigenlijk voor de appeltaart. Ik heb hier met mijn oma, mijn moeder en mijn tante altijd al appeltaart gegeten. Ze gebruiken écht goede ingrediënten, waardoor het fenomenaal smaakt.”

Miljuschka eet appeltaart bij Winkel 43 in Amsterdam.

2. Louman Jordaan

“Louman is niet te missen in Amsterdam. Het is een klassieke slager die al bestaat sinds 1890. Je kunt hier genieten van een ouderwetse osseworst. Op iedere Amsterdamse verjaardag kun je altijd een plakje osseworst vinden. Het liefst wel met een likje mosterd ernaast. Naast de osseworst moet je echt het broodje halfom proberen. Dit broodje bevat runderlever en pekelvlees.”

Miljuschka eet bij Louman Jordaan in Amsterdam.

3. Tjin's

“In de jaren 70 kwamen veel Surinaamse mensen naar Amsterdam. Ze namen gelukkig ook hun eetcultuur mee. Toen ik op de middelbare school zat, kwam ik hier altijd op de fiets. Ik kocht dan altijd een broodje bakkeljauw en een broodje pom. En je mag zeker niet de colastroop vergeten.”

Miljuschka eet bij Tjin's in Amsterdam.

4. Stubbe's Haring

“Als je in Amsterdam bent, móet je natuurlijk haring eten. Met de oude techniek van zouten wordt de rauwe vis geconserveerd als hapklare snack. Je eet haring los of in een broodje, geserveerd met versgesneden ui en zuur van Kesbeke.”

Miljuschka eet bij Stubbe's Haring in Amsterdam

5. Patisserie Kwekkeboom

“Patisserie Kwekkeboom zit al sinds 1900 in Amsterdam. Ze staan bekend om hun overheerlijke kroketten. Als ik een broodje kroket eet, plet ik hem altijd. Sommige mensen vinden dit erg pijnlijk, maar zo heb je overal een beetje kroket zitten. Ze verkopen ook veel zoete gebakjes. Ik heb zelf een hele goede relatie met de chocolade-truffelpunt.”

Miljuschka eet bij Patisserie Kwekkeboom in Amsterdam.

6. Fromagerie Kef

“In de jaren 60 kon je hier al de beste Franse kazen krijgen. Dit is echt dé kaaskluis van Amsterdam. Ze helpen klanten graag met advies over het maken van een kaasplankje. Deze kazen worden uitgekozen op basis van het seizoen. Probeer doordeweeks te komen, want het is heel druk in het weekend.”

Miljuschka eet bij Fromagerie Kef in Amsterdam.

7. Duikelman

“Dit is echt mijn guilty pleasure. Bij Duikelman kun je alles vinden voor in de keuken. Van scherpe messen uit Japan tot koperen pannen. De keuze aan kookspullen is ongekend."

Miljuschka bezoekt Duikelman in Amsterdam.

8. 't Sluisje

“Amsterdam is een plek waar vrijheid hoog in het vaandel staat. Het is dan ook niet gek dat de eerste dragshow in de jaren 50 heeft plaatsgevonden. Bij ’t Sluisje heb je de beste dragshows van Amsterdam. Natuurlijk kun je hier ook gezellig eten. Dit is dé perfecte plek voor een avondje uit.”

Miljuschka bezoekt 't Sluisje in Amsterdam.

9. Holtkamp

“Holtkamp bestaat al sinds 1969. Ik kom hier al sinds ik in de buik van mijn moeder zat. Ze staan bekend om hun tompoucen. Het belangrijkste van de tompouce is het banketbakkersroom. Daar zit de meeste smaak in. Ik heb de tompoucen van Holtkamp zeker 3 jaar lang elke dag als ontbijt gegeten.” 

Miljuschka maakt tompoucen bij Holtkamp in Amsterdam.

10. Banketbakkerij van der Linde

“Iedereen móet een keer bij Banketbakkerij van der Linde zijn geweest. Bij dit familiebedrijf vind je het lekkerste zoet van Amstedam. Op iedere verjaardag staat bij ons de hazelnotenschuimtaart op tafel. De slagroomtruffel en de mergpijp zijn ook zeker niet te missen. Er staat hier altijd een rij voor het ijs. Het bijzondere hieraan is dat je een deel slagroom en een deel ijs krijgt. Het is eigenlijk een soort van surprise.”

Miljuschka bezoekt Banketbakkerij van der Linde in Amsterdam.

11. Bakkerij Hartog

“Het grootste handelsmerk van Bakkerij Hartog is het volkorenbrood. Daarnaast verkopen ze ook zoete lekkernijen. Denk aan een rozijnenbroodje, sportbeschuit, hazelnootkoek of gevulde koek. Als ik vroeger mijn moeder kon overtuigen, kreeg ik het abrikozentaartje. In het voorjaar of zomer verkopen ze hier ook nog eens softijs.”

Miljuschka eet bij Bakkerij Hartog in Amsterdam.

12. Lanskroon

“De stroopwafel komt oorspronkelijk uit Gouda. Maar in Amsterdam word je doodgegooid met stroopwafels voor toeristen. Deze hebben meestal ook een absurd hoge prijs. Voor een echte goede stroopwafel moet je bij Lanskroon komen. Ze verkopen hier naast de stroopwafel ook een lekker knapperige honingwafel. Deze kun je eventueel bestellen met een shot espresso erdoorheen. Dit is de favoriet van mijn dochter.”

Miljuschka eet bij Lanskroon in Amsterdam

13. Geitenboerderij Ridammerhoeve

“Net even buiten de stad kun je ontsnappen van de drukte. Bij geitenboerderij Ridammerhoeve draait het echt om mens, dier en natuur.  Naast het feit dat je babygeitjes kunt voeren, verkopen ze hier echt van alles: vlees, eieren, kaas, maar ook zelfgemaakte geitenijs. Ze ondernemen hier echt met hun hart en ziel.”

Miljuschka bezoekt geitenboerderij Riedammerhoeve in Amsterdam.

Ben jij je route al aan het uitstippelen? Er valt nog veel meer te ontdekken in Amsterdam. Deze en meer tips vind je hier: Amsterdam 🇳🇱 - Dish is Europe! · Dish

Meer reistips? Kijk elke zaterdag om 21.00 naar Dish is Europe op 24Kitchen