Voor het eerst in vijftien jaar zijn er weer Michelinsterren uitgereikt in Oostenrijk. In het noordwesten van Oostenrijk ligt Salzburg, niet alleen de stad van The Sound of Music en Mozart, maar ook van banketbakkers en bierkelders. Joël verkent de stad samen met sterrenchef Andreas Senn, die maar liefst twee Michelinsterren op zijn naam heeft staan.
Culinaire hotspots in Salzburg die je niet mag missen

Konditorei
Voor het ontbijt raadt Andreas traditioneel gebak aan, dit doen ze bij een goede Konditorei, namelijk Schatz. Mozartkugel, rehrücken en een sterke espresso vormen het stevige ontbijt voor Joël. Rehrücken is een traditionele Oostenrijkse taart met chocolade en amandel. Als je alle plakes van de cake achter elkaar zet, vormt het de rug van een ree. De Mozartkugel is een chocoladebonbon gevuld met noga rond een kern van pistache. Mozart was zelf geen fan van de bonbon, de bonbons zijn pas vele jaren later bedacht. Ze zijn naar hem vernoemd omdat hij verreweg de bekendste persoon uit Oostenrijk was.

Zoutburg
Na het ontbijt hebben Andreas en Joël, Christian opgehaald. Chistian is de keukenchef van Andreas’s restaurant Senn. Hij is geboren en getogen in Salzburg en weet als geen ander welke culinaire hotspots je niet mag missen. Bij het Steinterrasse hebben de chefs prachtig uitzicht over de stad met op de achtergrond de bergen. Op het dakterras valt goed op hoe imponerend de stad kan zijn. Oostenrijk heeft veel rijkdom te danken aan de zoutwinst. Eeuwenlang was dit een van de weinige manieren om voedsel te conserveren. Hier heeft de stad Salzburg dan ook de naam aan te danken.

Schnaps
Volgens Andreas en Christian is Sporer de plek om gedistilleerde dranken van fruit te proeven. Vogelbeer is de lokale, traditionele schnaps van Salzburg, waarbij de lijsterbes zorgt voor een bijzonder gelaagde smaak in de drank. De famillie Sporer heeft al 122 jaar ervaring met het stoken van de schnaps, en dat kun je proeven. Binnenkort zal dochter Mia de zaak overnemen, waarmee zij de vijfde generatie meester-distilleerders wordt van de familie.

Vergeet niet te proeven
De Grünmarkt is het hart van de stad, waar je goed kunt zien wat de regio te bieden heeft. Deze markt bestaat al sinds 1857 en beide chefs, Andreas en Chistian, doen er hun boodschappen. Alle producten komen uit de regio in en rond Salzburg. Oostenrijk staat vooral bekend om zijn bergkaas. Het grassige aroma komt duidelijk naar voren in de kaas die Joël proeft. De smaak doet je meteen denken aan de koeien die je in de bergen ziet grazen. Wat Joël vooral aanraadt, is proeven op de markt zelf: marktliederen zijn trots op hun producten en vertellen er ook graag over.

Stiegl-Keller
Voordat het tijd is om te eten in het restaurant van Andreas, hebben de twee chefs nog een laatste verrassing voor Joël: de Stiegl-Keller. Hier wordt het beroemde Stiegl-bier opgeslagen. Omdat er in de brouwerij geen ruimte was om het bier op de juiste temperatuur te bewaren, werd het verplaatst naar een kelder in de stad en zo ontstond de Stiegl-Keller. Maar deze plek serveert meer dan alleen Stiegl-bier: je vindt er ook prachtig gerijpt champagnebier en de bekende Salzburger Nockerl. Dit zoete soufflé heeft drie pieken, die symbool staan voor de drie bergen rond Salzburg.

Senns restaurant
Het is nu dan echt tijd om naar Senns te gaan: het restaurant van Andreas met twee Michelinsterren. Het restaurant is gevestigd in een voormalige klokkengieterij en de allerlaatste klok die daar werd gegoten, hangt er nog altijd. De eerste gang bestaat uit vijf kleine gerechtjes en smaakt heerlijk. De tweede gang is een heel delicaat gerecht: een Spaanse soep met een bijzonder zachte vis, waarbij alles elegant in balans is gebracht. Het hoofdgerecht bestaat uit reerug, met juist meer uitgesproken smaken dan bij de vis. Joël proeft dat over elk gerecht goed is nagedacht. Het eten is een echte beleving.

Drankje na een drukke dienst
Tot slot is het tijd voor een drankje. Na een drukke dienst is het fijn om even tot rust te komen. De chefs hebben hun eigen guilty pleasure: bier en kip op het terras van Steinlechner. De kip is gefrituurd en gepaneerd met broodkruimels en pompoenpitten, en beetje citroensap eroverheen is onmisbaar. Zo sluit Joël zijn culinaire reis door Salzburg af, een stad waar traditie en smaak perfect samenkomen.

Ook interessant
- Een snufje te veel: waarom we nog steeds te zout eten
- Kan Hugo schapenhoeden als een local?
- Hugo proeft de Wild Atlantic Way
- Hugo ontdekt de Ierse dans
- Zo eet je traditionele Ierse bloedworst met een Corkonische twist
- Zo leef je authentiek in Dingle
- Zo leef je als een echte Dubliner
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen