De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

kaiserschmarrn

Ben je wel in Oostenrijk geweest als je dit niet heb gegeten? Met dit recept uit Heerlijk Oostenrijk neem je het Tirolse gevoel mee naar huis.

kaiserschmarrn

Een recept van

Laura de Grave

Laura de grave

“Over het ontstaan van Kaiserschmarrn doen verschillende verhalen de ronde. Zeker is dat ‘Kaiser’ slaat op keizer Franz Joseph I, de man van keizerin Elisabeth (Sissi). Hij proefde dit ‘mislukte’ pannenkoekengerecht en vond het zo lekker dat het de naam ‘Kaiserschmarrn’ kreeg.”

Bereidingswijze

Kaiserschmarrn

  1. Verwarm de oven voor op de grillstand 200°C.

  2. Splits de eieren. Roer de eidooiers, melk, bloem, 1 el suiker en de vanillesuiker met een garde tot een glad beslag dat iets dikker is dan pannenkoekenbeslag. 

  3. Klop de eiwitten met een garde of handmixer in een vetvrije kom met het zout stijf. Spatel de eiwitten voorzichtig door het beslag. 

  4. Verhit de olie in een grote hittebestendige koekenpan op middelhoog vuur. Giet het deeg in de pan en dek af met een deksel. Bak 4 minuten op middelhoog vuur. 

  5. Haal het deksel van de pan en zet de pan circa 5 minuten boven in de oven tot de bovenkant van de Kaiserschmarrn goudbruin is. Haal de pan met een ovenwant uit de oven. 

  6. Draai de Kaiserschmarrn om en snijd de pannenkoek met de spatel in grove stukken van circa 3 x 2 cm.

  7. Zet de pan weer op middelhoog vuur. Snijd de boter in 8 gelijke klontjes en voeg toe. Blijf roeren voor 2 minuten.

  8. Bestrooi met 5 el suiker en karamelliseer nog 3 minuten. Let op: de pan komt uit de oven en is dus heet.

  9. Meng de rum en de sinaasappelsap in een beker. Voeg toe aan de Kaiserschmarrn. Bak al roerend nog 1 minuut.

    Liever geen alcohol? Laat deze stap dan achterwege.

  10. Serveer de Kaiserschmarrn in de pan. met appelmoes en Zwetschkenröster en bestrooi met poedersuiker. 

Zwetschkenröster (pruimencompote)

  1. Verhit de boter in een steelpan. Voeg de pruimen toe en bak 1 minuut.

  2. Voeg de blauwe bessen en de geleisuiker toe en bak 5 minuten. Roer regelmatig door.

  3. Blus af met de port en laat 2 minuten inkoken. Haal met een lepel 4 halve pruimen eruit en pureer de rest. 

  4. Voeg als laatst de suiker, kaneel, vanille-suiker, steranijs en citroensap toe. Laat nog 1 minuut doorkoken.

Tip van Laura

“Bij de Wedelhütte proefde ik ook hartige Kaiserschmarrn. Schnittlauchschmarren worden die genoemd. schmarrn met bieslook. Laat hiervoor de (vanille)suiker en rum/sinaasap- pelsap achterwege en voeg in plaats daarvan wat zout, peper en 15 gram verse gesneden bieslook toe aan het beslag. Serveer op een salade. “

laura de grave

Ontdek Tirol in Heerlijk Oostenrijk

In deze aflevering bezoekt Laura de deelstaat Tirol, waar ze de wintersport-klassieker Kaiserschmarrn leert maken op een adembenemende plek. Verder maakt ze schnapps op traditionele wijze met een bijzondere stoker. Als kers op de taart proeft ze kaassoep die gemaakt is van de lokale Graukäse.  

Tirol

Ontdek samen met culinair journalist Laura de Grave een andere kant van Oostenrijk. Reis mee langs de mooiste plekken en de gepassioneerde ambachtslieden.

Heerlijk Oostenrijk Logo

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker