De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

speculaasjes van cees holtkamp

In het programma Lekker Lokaal gaat Laura de Grave op zoek naar lokale producten en gerechten. In één van de afleveringen ontmoet Laura, bakker Cees Holtkamp. Samen met Cees maakt zij dit koekje dat bij iedere Nederlander wel in de koektrommel te vinden is. Het speculaasje.

40 MIN
LL_NH_STILL0.jpg

Een recept van

Laura de Grave

Laura de grave

In het programma Lekker Lokaal gaat Laura de Grave op zoek naar lokale producten en gerechten. In één van de afleveringen ontmoet Laura, bakker Cees Holtkamp. Samen met Cees maakt zij dit koekje dat bij iedere Nederlander wel in de koektrommel te vinden is. Het speculaasje.

Bereidingswijze

Dag 1
Meng de boter in stukjes, de basterdsuiker en het zout in een kom. Roer de karnemelk erdoor. Kneed tot een glad mengsel. Voeg de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden toe en kneed erdoor. Verpak in vershoudfolie en laat 1-2 dagen rusten in de koelkast.

Dag 2 of dag 3
2 Haal het deeg 2 uur voor gebruik uit de koelkast. Verwarm na 1½ uur de oven voor op 150 °C. Snijd het deeg in vier stukken. Rol het deeg in vier delen op een met bloem bestoven werkblad uit met een deegroller tot een dikte van 3 mm.

3 Snijd plakjes uit het deeg ter grootte van de vormpjes in de speculaasplank. Bestuif de plank licht met bloem. Druk het deeg in de vormpjes in de plank. Snijd eventueel overtollig deeg weg.


4 Draai de plank om en sla ermee op het werkblad, zodat het deeg loskomt. Leg de koekjes op een ingevette bakplaat licht bestrooid met amandelschaafsel. Bak de speculaasjes in het midden van de oven in ca. 30 min. goudbruin en gaar. Neem de bakplaat uit de oven en laat de koekjes helemaal afkoelen.

*Te koop bij ambachtelijke bakkers en online.

Tip: Als je geen speculaasplank hebt, kun je het deeg uitrollen tot een dikte van 3 mm en daar rechthoekjes van 4 x 5 cm uit snijden.

Check de aflevering van Lekker Lokaal om het recept stap voor stap te volgen > 

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker