Veilig buiten eten

Als je buiten eet, houd dan rekening met een
aantal hygiënische overwegingen zodat je niet ziek wordt. Lees er hier meer
over.
Tips
voor veilig buiten eten
Koelkasttemperatuur
maximaal 7°C
Zorg dat de koelkast de juiste temperatuur
heeft, dan blijft het eten langer goed. Controleer de temperatuur met een
koelkastthermometer en zorg dat de temperatuur niet hoger is dan 7°C. Zet de
koelkast het liefst nog kouder: circa 4°C.
Houd
producten zo lang mogelijk in de koelkast
Salades en ander eten dat je van tevoren
klaarmaakt, bewaar je het beste in de koeling tot het moment van eten. Het is
nog beter om het eten te verdelen over kleinere schaaltjes, zodat je niet alles
in een keer op tafel hoeft te zetten.
Bewaar
gemarineerde producten in de koeling
Ga je vlees, vis of kip marineren? Zet het
altijd terug in de koeling, ook al staat er in het recept dat het bij
kamertemperatuur kan. Sluit het gemarineerde vlees of vis af met een deksel,
folie of een bord.
Voorkom
(kruis)besmetting
Was je handen met water en zeep iedere keer als
je rauw vlees aanraakt. Rauw vlees is namelijk vaak besmet met bacteriën die je
ziek kunnen maken. Bacteriën van rauw vlees groeien door in je eten als je
dezelfde materialen gebruikt om ze te snijden. Denk aan de snijplank en het mes.
En vergeet je handen niet. Gebruik aparte borden en keukengerei voor rauw vlees
of vis. De bacteriën komen zo niet in je eten terecht.
Laat
eten niet lang buiten de koeling
De groei van bacteriën is enorm bij
temperaturen boven 7°C. Hoe warmer het is, hoe sneller ze groeien. De 100.000
bacteriën per gram aan het begin van een barbecue of picknick kunnen nog geen
half uur later al ruim 200.000 per gram zijn. Maak kleine en gevarieerde
porties en haal telkens een portie uit de koeling tot deze (bijna) op is. Zo
voorkom je dat de bacteriën zich vermenigvuldigen.
Door en
door gaar vlees
Bak je vlees door en door gaar, maar zorg
ervoor dat het niet te snel gaat. Op (te) hoog vuur blakert het vlees zwart
zonder dat het gaar is. Je krijgt er buikpijn van en de zwarte stukken zijn
kankerverwekkend. Dit komt door de Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s)
die daarin zitten. Als je een klein stukje zwartgeblakerd vlees ontdekt, kun je
dit zonder probleem afsnijden en het vlees gewoon opeten.
Met deze tips eet je veilig en lekker buiten.
Geniet ervan!