Specerijen voor in de voorraadkast

Saffraan, kaneel en komijn zijn zo oud en bekend als de weg naar Rome. Zonder ook maar een beetje moeite te hoeven doen herken je van een afstand al de geuren en waan je je gelijk op een markt in Marrakesh. Ook oregano, sesam- en maanzaad, nootmuskaat en foelie (de bast van nootmuskaat) en kurkuma behoren tot de club der Arabische specerijen.

Of je ze in verse of gedroogde vorm gebruikt is afhankelijk van het gerecht, waarbij gedroogde specerijen vaak heftiger van smaak zijn en wat warmte nodig hebben om optimaal te ontwikkelen.

Tip: door de specerijen in hun geheel of gemalen kort te roosteren in een droge pan krijg je binnen een paar minuten al zoveel meer smaak.

Lees ook: De Arabische keuken van Mounir: 6 x heerlijke gerechten uit zijn boek >

Bijzondere smaakmakers

Door de populariteit van de Arabische keuken zijn ook andere smaakmakers steeds populairder geworden. Denk aan favorieten rozen- en oranjebloesemwater. Beiden kunnen in zowel hartige als zoete gerechten worden gebruikt en zijn onwijs sterk van smaak. Slechts een druppeltje (of twee) kan voldoende zijn, maar ze zijn gelukkig ook beiden lang houdbaar.

Ook tahin (sesampasta) is waanzinnig lekker door tal van gerechten. Ja, je leest het goed: je gebruikt het niet alleen als basis voor hummus! Denk aan saladedressings (lekker met honing en citroensap), sauzen, dips en marinades. Omdat het goedje vrij geconcentreerd is, raden we je aan om niet te veel te gebruiken. Speel met andere ingrediënten om het geheel in balans te brengen (vooral zoet en zuur, maar ook een pitje kan geen kwaad) en voeg indien nodig een scheutje water toe om het geheel iets rustiger te laten smaken. Mmm..!