Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
"Iedereen eet graag pizza, maar helaas wordt het al te vaak gegeten als vulmiddel", zegt Peppe Giacomazza. "Pizza is een gerecht waarvan je moet genieten, iets dat moet smaken en dat je kan delen. Pizza’s uit de supermarkt vergelijken met wat een goede pizzeria je voorschotelt, is moeilijk."
"Het geheim van een lekkere pizza zit in het deeg: dat moet goed gerezen zijn, zodat het luchtig is en krokant gebakken kan worden, maar tegelijkertijd mals blijft. Ik gebruik altijd verse gist, semola (tarwegriesmeel) en 00-bloem. Semola is een ietwat dikkere bloem die zorgt voor een krokante korst."
"Bij voorkeur laat ik het deeg een nachtje rijzen en bak ik de pizza in een houtskooloven op 350 à 400°C gedurende 2 à 3 minuten. Natuurlijk hebben de meeste mensen thuis geen houtskooloven, maar met een voorverwarmde oven op 250°C en een rooster lukt het ook."
Moeilijk is het niet om zelf lekkere pizza te maken. "Het vraagt wel tijd om tot een goed deeg te komen. Duur is het ook niet: voor 2 à 2,5 euro kan je makkelijk zelf een lekkere pizza maken met verse basisingrediënten zoals champignons, gedroogde ham en/of vers gesneden ui. Belangrijk is dan wel dat je hem meteen bakt en opeet. Het deeg kan je tot vier dagen in de ijskast bewaren."
"Zodra je het deeg hebt uitgerold en belegd, moet het wel in de oven. De verse pizza’s in de supermarkt kunnen dus niet zo vers zijn als wat je thuis maakt of bij de pizzeria eet. Voor de houdbaarheid zijn ze al eens voorgebakken of bevatten ze bewaarmiddelen. En dat proef je."
Peppe’s basisrecept voor pizzadeeg
Ingrediënten voor 1 pizza
- 200 g 00-bloem
- 100 g water
- 18 g verse gist
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 koffielepel zout
- 1 snuifje suiker
Bereiding
Strooi de bloem uit op je werkblad en maak een kuiltje. Meng de olijfolie, het zout en de suiker erdoor. Los de verse gist op in het water. Giet het gistmengsel bij de bloem.
Kneed het mengsel met de hand tot een homogeen en glad deeg. Rol het deeg tot een bol. Dek het deeg af met een schone keukenhanddoek en laat minstens 90 minuten rijzen op een warme plaats. Of maak je deeg zelfs al de avond van tevoren. Bewaar het dan in vershoudfolie in de koelkast. Het geheim van een lekkere pizza is la levitazione: laat het deeg een nacht rijzen en je pizza wordt extra luchtig en krokant.
Net voor het bakken rol je het deeg uit. Gebruik nog wat extra bloem om te vermijden dat je deeg gaat plakken op je werkblad. Een deegroller werkt gemakkelijker, maar een echte pizzaiolo doet alles met de hand.
Werk af
Begin met het deeg plat te duwen. Keer het eens om en kneed nu tot de ideale dikte. Gebruik je vingertoppen en begin in het midden. Werk naar de randen toe en draai de pizza intussen rond. Zo krijg je een dunne, ronde pizzabodem.
Peppe’s pizza margherita
Ingrediënten voor 1 pizza
- 1 portie pizzadeeg
- 100 ml tomatenpulp
- 150 g mozzarella, in blokjes
- 1 tl gedroogde oregano
- 2 handjes verse basilicum, gescheurd
- Zout, versgemalen zwarte peper en suiker
Bereiding
Verwarm de oven voor op 250°C en rol het pizzadeeg uit. Breng de tomatenpulp op smaak met een snuifje zout, peper en suiker. Meng er de helft van de basilicum door en strijk uit over de pizzabodem. Verdeel hierover de mozzarella en werk af met de rest van de basilicum en oregano.
Opgelet: houd de randen vrij. Het beleg mag niet in je oven druipen.
Werk af
Bak de pizza 15 minuten in de oven.
Wat vind jij? Wel of geen ananas op je pizza?