Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
In Het Pioppi Dieet draait alles om voedingstips uit het gelijknamige Italiaanse dorpje waar de bevolking stokoud wordt. Schrijvers Aseem Malhotra en Donal O’Neill zijn niet de eersten die beweren de sleutel tot een gezond leven in handen te hebben. Samen met Patricia Schutte van het Voedingscentrum en professor Jaap Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam kijken we naar beroemde diëten die Pioppi voorgingen. Brachten zij wat ze beloofden?
Atkins: Weg met de koolhydraten
Wat is het ook alweer?
Het geheim tot een gezondere levensstijl ligt niet in caloriearm eten, maar in het vermijden van koolhydraten, schrijft cardioloog Robert Atkinsin zijn boek Atkins’ Dieetrevolutie uit 1972. Suikers en zetmeel zijn taboe, vet en eiwitten toegestaan. Vlees en dierlijke producten drukken brood en aardappelen van je bord.
Was het wat?
Het Atkins-dieet kan zeker werken, omdat je lichaam minder energie uit koolhydraten binnenkrijgt dan het nodig heeft. Schutte: ''De kans is wel groot dat je met dit dieet veel slechte, verzadigde vetten binnenkrijgt, omdat het veel producten van dierlijke oorsprong bevat. Door de grote hoeveelheid eiwitten hou je lang een verzadigd gevoel en val je af.’’ Kritische noot: ''Overdrijf niet, want goede voeding hoort ook goede koolhydraten te bevatten.’’
Montignac: Ingewikkeld en eenzijdig
Wat is het ook alweer?
Met het boek Ik ben slank want ik eet! maakt Nederland in 1996 kennis met de Montignac-methode. De Franse bedenker Michel Montignac richt zich niet op calorieën, maar op de snelheid waarmee koolhydraten de bloedsuiker doen stijgen. ‘Langzame’ koolhydraten worden aangeraden en het combineren van koolhydraten en vet op je bord is uit den boze.
Was het wat?
Montignacs advies bevat veel gezonde producten, zoals groente, fruit, peulvruchten en volkorenproducten. Schutte: ''Het idee is dat je complexe koolhydraten eet, zoals vezelrijke zetmeelproducten. Volkorenbrood zorgt bijvoorbeeld voor minder schommelingen in je bloedsuiker dan witbrood en verzadigt meer.’’ Montignac is wel ingewikkeld en vrij eenzijdig. Ook zijn drankadvies verbaast Schutte: ''Rode wijn aanraden in plaats van bier is zeer Frans, maar wij raden elke vorm van drank in een dieet af.’’
Lees ook: 5 x tips voor gezond, licht én lekker eten >
Sonja Bakker: Lang leve de eierkoek!
Wat is het ook alweer?
Met haar eerste boek Bereik je ideale gewicht! veroorzaakt ‘dieetgoeroe’ Sonja Bakker in 2005 een sensatie. Duizenden Nederlanders gaan hoopvol ‘sonjabakkeren’ en de eierkoek, beschreven als gezond tussendoortje, bereikt een ongekende populariteit. Wie zich aan de recepten in Bakkers boek houdt, krijgt per dag ongeveer de helft van de aangeraden hoeveelheid calorieën binnen.
Was het wat?
De caloriearme maaltijden van Sonja brengen je kilo’s snel omlaag, maar net als bij veel andere diëten riskeer je na afloop een jojo-effect. Schutte: ''Je moet toewerken naar een structureel eetpatroon waarbij je alle voedingstoffen binnenkrijgt. Begin daar direct mee, stap voor stap.’’
Kris Verburgh: Variatie op de schijf van vijf
Wat is het ook alweer?
In 2013 presenteert Belgische dokter Kris Verburgh De voedselzandloper, waarin hij oproept vlees, suiker en snelle koolhydraten zoals brood, aardappelen en pasta te vervangen voor vis, gevogelte, suikervervangers, groente en havermoutpap. Een nieuwe, gezonde levensstijl is belangrijker dan kilo’s kwijtraken.
Was het wat?
Seidell: ''De aanbevelingen van Verburgh kun je samenvatten als een gezond voedingsadvies. Ze komen grotendeels overeen met de schijf van vijf. Het enige dat stoort, zijn de stellige uitspraken in zijn boek. Zo schrijft hij dat drie keer per week fruitsap de kans op alzheimer met 76 procent verlaagt. Dat soort beweringen kun je niet met wetenschappelijke literatuur onderbouwen.’’
Lees ook: 9 x tips voor heerlijk koken zonder zout >
Paleo: Eet als een Neanderthaler
Wat is het ook alweer?
Mensen leven gezonder als zij weer eten zoals onze voorouders in de oertijd deden, geloven de aanhangers van het Paleo- of Oerdieet. Dat betekent onder andere veel rood vlees, noten, groenten en fruit, en geen granen, aardappels, tomaten, paprika of melk. Omdat holbewoners dat niet aten, zou ons dna er niet op aangepast zijn.
Was het wat?
Niemand weet zeker waarop de oermens teerde en je dna hoeft echt niet te wennen aan paprika’s. Toch is het niet allemaal onzin, vindt Seidell. ''Het oorspronkelijke idee, kijken naar wat onze voorouders aten, is prima. We hebben veel welvaartsziektes die verband houden met het overmatig consumeren van nieuwe producten waar we niet goed tegen kunnen. En geraffineerde graanproducten beperken is een goed plan. Maar het voedsel van vroeger bestaat niet meer, dus je past dit idee niet zo gemakkelijk toe als commerciële uitbaters doen geloven.’’
Pioppi: Zeg maar gewoon mediterraan dieet
Wat is het?
Auteurs Aseem Malhotra en Donal O’Neill baseren zich in hun boek op de eetgewoontes in het Zuid-Italiaanse dorpje Pioppi, waar de mensen oud worden en gezond blijven door hun dieet van goede groenten en vetten en weinig suikers en snelle koolhydraten.
Is het wat?
De ‘voedselrevolutie’ van Pioppi is volgens Seidell een variatie op het welbekende mediterrane dieet. ''Al sinds de jaren 50 zijn er boeken over de gezondheidsvoordelen van dat dieet. Het Pioppi Dieet is gezond, maar dus beslist niet revolutionair. Toch is dit een prima voedingsadvies, vooral voor mensen met type 2 diabetes en obesitas.”
Wil jij een exemplaar van dit boek bemachtigen? Het Pioppi Dieet bestel je hier!