Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Smoothies 

Uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes, Obesity and Metabolis, blijkt namelijk dat je hunkering naar ongezond voedsel mogelijk verdwijnt door walnoten te eten. Voor die studie observeerden de onderzoekers tien patiënten met obesitas gedurende twee keer vijf dagen in een klinisch onderzoekscentrum. Tijdens de eerste vijf dagen kreeg de helft van de deelnemers elke dag een smoothie met walnoten, de andere helft kreeg een smoothie met dezelfde smaak, maar zonder walnoten. Na vijf dagen werden de rollen omgekeerd.

Foodfoto's 

Na vijf dagen ondergingen de deelnemers telkens een MRI-onderzoek terwijl ze naar foto's keken van ongezonde gerechten zoals hamburgers en desserts, gezond voedsel zoals groenten en neutrale foto's van bijvoorbeeld bloemen en rotsen. 

Uitkomsten 

Wat bleek? Als ze keken naar ongezond voedsel, vertoonden de mensen die de walnoot-smoothies dronken meer activiteit in een gedeelte van de insula, dat de impulsen en eetlust reguleert. Als dat deel van de hersenen geactiveerd wordt, besteed je volgens de onderzoekers meer aandacht aan je voedselkeuzes en verkies je makkelijker gezondere opties boven ongezonde. Met andere woorden: walnoten eten zou je hunkering naar ongezond voedsel doen afnemen. De proefpersonen gaven ook aan dat ze minder hongerig waren na het drinken van een smoothie mét walnoten dan na het nuttigen van eentje zonder.

Handje per dag 

Toch gaat het hier om een kleine studie en verder onderzoek is nodig om het directe verband aan te tonen. Wel is een handvol walnoten per dag (30 à 35 gram) de perfecte toevoeging aan je dieet. Ze zijn immers niet alleen een uitstekende leverancier van omega 3-vetzuren, maar bevatten ook vitamines en mineralen.

Hier vind je onze heerlijke recepten met walnoten.