Een patatje oorlog bestaat in de meeste gevallen uit een portie friet met daarover een klodder mayonaise, pindasaus en (vers) gesnipperde uitjes. In het zuiden van het land krijg je er vaak extra curry bij. Om het wat ingewikkelder te maken is daar ook nog een patatje speciaal met mayonaise, curry en uitjes zónder pindasaus. Zo, nu we de inhoud van een patatje oorlog getackeld hebben gaan we door naar de herkomst.

Koloniaal verleden of straattaal?

Chefkok Pierre Wind, co-auteur van het boek ‘Patatje oorlog’ vertelt hierover in een interview met het NRC: “Veel mensen denken dat de naam stamt van de koloniale oorlog in Nederlands-Indië, en die link is heel begrijpelijk alleen pindasaus deed pas later zijn intrede. De naam staat heel simpel voor ‘puinhoop op je bord’. Het is gewoon straattaal.”

Ophef

Een Nederlandse snack is geen snack zonder dat daar wat ophef bij komt kijken. En daarin is het patatje oorlog geen uitzondering. Deze naam vonden veel Nederlanders niet (meer) kunnen dus werden er alternatieven als 'patatje vrede' of 'patatje rotzooi' geïntroduceerd. Helaas zonder succes. Momenteel is dit geen probleem meer. Door de opkomst van nieuwe smaakcombinaties neemt de populariteit en het naamgebruik af. 

"De term is nu totaal niet meer zo erg als in eerdere decennia. Dat kwam dan eigenlijk altijd weer omdat er ergens een oorlog woedde. Het traditionele frietje met pindasaus, mayo en gesnipperde uitjes doet zelfs steeds meer zijn uittrede. Er zijn nu ook varianten met bijvoorbeeld ketchup erdoor, of gebakken uitjes er over heen. Ik bestel daarom zelf altijd gewoon ‘een patatje met pinda, mayo en uitjes’", aldus Wind.

Wij hebben zin gekregen in patat, jullie ook?