Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

De lijst wordt elk jaar samengesteld door het Britse magazine Restaurant. Vorig jaar werd het New Yorkse restaurant Eleven Madison Park nog verkozen tot beste restaurant ter wereld, maar dit jaar moeten zij genoegen nemen met een vierde plaats. De eerste plaats was dus weer weggelegd voor Osteria Francescana, nadat het in 2016 ook al eerste was geworden. De chef-kok en eigenaar heet Massimo Bottura en het restaurant is gevestigd in Modena. 

Tip: Chef-kok Massimo Bottura vertelt over voedselverspilling in de documentaire Wasted, 1 juli om 18:00 bij 24Kitchen. 

Vereerd

In een reactie laat Bottura weten vereerd te zijn met de prijs. Hij stipte aan dat zijn restaurant duidelijk beter is geworden dan twee jaar geleden toen hij de prijs ook won. Volgens de jury sloot het restaurant ooit bijna de deuren, omdat conservatieve omwonenden de uitdagende kookstijl van Bottura niet konden velen. Op het menu van de 'poeet, verhalenverteller en artiest' weeft Bottura verhalen door zijn gerechten. Hij speelt met tradities en experimenteert met ingrediënten uit de regio Emilia-Romagna. Een van de beroemde gerechten neemt de gast mee naar de wereld van de beroemde Parmakaas en toont de kaas in verschillende vormen, smaken en texturen. Een ander bijzonder gerecht is de geheel nieuwe versie van de lasagna die de chef-kok heeft gecreëerd. 

De lijst werd lange tijd gedomineerd door elBulli en Noma, die beiden vier keer verkozen werden tot beste restaurant van de wereld. elBulli sloot zijn deuren echter in 2011 en Noma viel dit jaar opvallend genoeg zelfs buiten de top 100.

Een panel van meer dan duizend culinaire experts beoordeeld de restaurants en compileert de top 50 beste restaurants van de wereld. De lijst is een momentopname van enkele van de beste bestemmingen voor unieke culinaire ervaringen en een graadmeter voor wereldwijde gastronomische trends. Zo was dit jaar veel aandacht voor het combineren van cocktails met eten, mede doordat het ginmerk Gin Mare als sponsor van het evenement is aangetrokken. Het Spaanse merk wilde zich graag in de kijker spelen door aan te sluiten bij de culinaire week die Bilbao deze week organiseerde. De drank bevat typisch mediterrane ingrediënten die bij de regio passen zoals basilicum, arbequina olijven, tijm en rozemarijn.

De Librije

De Librije stond vorig jaar nog als 34ste genoteerd, maar moet dit jaar genoegen nemen met een 51ste plek. Het drie-sterren restaurant van topchef Jonnie Boer is wel de enige Nederlandse vermelding op de lijst. ,,Deze lijst schommelt ieder jaar flink, maar we zijn sowieso blij dat we weer bij de beste honderd zitten'', zegt Boer tegen Misset Horeca.

De volledige lijst is hier te vinden.