In Nederland bestaat de lunch meestal uit een broodje kaas dat je snel achter je laptop eet, terwijl de Fransen er met gemak 2 uur de tijd voor nemen. Maar na zo’n lange lunch moeten ze gewoon weer doorwerken. Waarom zijn die 2 uur pauze zo belangrijk voor de Fransen?

Fromagerie Lemarié

Hugo loopt een dag mee in de kaasspeciaalzaak van Benoit. Hier verkoopt hij bijvoorbeeld schimmelkaas die hij zelf rijpt totdat er een vacht op zit, maar ook ambachtelijke Comté uit de Jura. De kazen worden mooi tentoongesteld in de winkel en Hugo begint met zijn verkooppraatjes. Zoals Hugo zegt: “Winkeltje spelen vind ik heerlijk”. Wanneer de klok 1 uur slaat, is het tijd voor pauze. De winkel wordt gesloten en gaat pas om 3 uur weer open.

Benoit laat schimmelkaas aan Hugo zien.

Lunchen in het paradijs

Hugo gaat net buiten het centrum lunchen bij het restaurant van Martin en zijn familie.  Het is nu wel duidelijk waarom de lunch in Frankrijk langer duurt. In plaats van een simpel broodje kaas krijgt Hugo een volledige maaltijd, met onder andere octopus uit de Middelandse Zee en een glas lokale wijn. Aan tafel worden telefoons niet toegestaan. De gesprekken die je met familie en vrienden voert zijn namelijk het belangrijkste onderdeel van de uitgebreide Franse lunch. 

Hugo, Martin en Benoit zijn aan het lunchen.

En weer door... toch?

Na de lunch wandelen Benoit en Hugo door de oude binnenstad van Aix-en-Provence. Om nog iets langer van hun pauze te genieten, besluiten ze een toetje te nemen. Hugo geniet van lokale gebakjes zoals La Tropézienne, maar ook van de bekende Tartelettes aux Fraises. Dit is één van Hugo zijn guilty pleasures. Wanneer Hugo écht geen eten meer kan zien, is het tijd om weer aan het werk te gaan.

Hugo en Benoit eten gebakjes.

Wijntje als afsluiter

Hugo’s werkdag zit erop en hij heeft nog één speciale ontmoeting op de planning staan. Tien minuten buiten de stad liggen de wijnvelden van Château des Trois Sautets. Hier wordt wijn op biologische wijze geproduceerd. De rosé is het meest bekend, omdat deze oorspronkelijk uit de Provence komt. De fruitige smaken van de wijn zijn te danken aan lokale druiven zoals de Syrah en de Grenache. De minerale tonen komen van de kalksteen, die afkomstig is van de Montagne Sainte-Victoire. Het gaat Hugo niet alleen om de wijn, het gaat vooral om de gesprekken die worden gevoerd. Net zoals bij de uitgebreide Franse lunch.

Hugo drinkt de lokale wijn van Aix en Provence.