Een alpage is een boerderij waar de koeien op minstens 1500 meter hoogte grazen. Door de speciale bloemen en kruiden die hier groeien krijgt de kaas een unieke smaak. Denk hierbij aan heerlijke kazen zoals de Comté, Gruyère of Raclette.

Koeienchaos

François is een lokale kaasberoemdheid, of zoals Hugo hem omschrijft: een mythisch figuur die samen met zijn koeien ergens in het Juragebergte woont. Hugo ontmoet François in de bergen waar zijn koeien in alle rust aan het grazen zijn en hij wordt meteen aan het werk gezet. Hij moet de koeien over de helling drijven richting de stal. Zo makkelijk gaat dat niet, want François mist een koe. Binnen enkele seconden ontstaat er een spektakel van chaos. François rent met een ongekende snelheid de helling op en Hugo wordt achtergelaten met veertig losgeslagen koeien. Gelukkig weet François precies wat hij moet doen en loopt alles goed af. 

Hugo en François rennen de berg op.

Slapeloze nacht

Net zoals de Parijse locals ontkomt Hugo niet aan de eeuwenoude traditie van de apéro. Nadat Hugo heeft genoten van de zelfgemaakte kaas van François in combinatie met de wijn die zijn broer heeft gemaakt is het tijd om de dag af te sluiten. Over drie uur gaat eigenlijk de wekker al. Maar François biedt Hugo nog snel een borrel aan voor het slapengaan. Door de sterke drank in combinatie met de mooie zangkunsten van François en zijn familie gaat Hugo toch iets later naar bed...

Hugo wordt net wakker.

Hard aan het werk

Na ongeveer een uurtje slaap is het tijd voor Hugo om hard aan het werk te gaan. Met weinig communicatie en een prachtige zonsopkomst op de achtergrond wordt Hugo meegenomen in het vaktechnische proces van het kaasmaken. Tussendoor krijgt Hugo een hele korte pauze. De koffie wordt zelfs aangelengd met koud water zodat hij het sneller kan opdrinken. Zodra de koeien zijn gevoerd en gemolken wordt de mixer aangezet en de melk wordt getransformeerd tot kaas. Zoals François zegt: “De kaas is nu de baas”. 

Hugo kijkt naar de zonsopkomst.

Boter, kaas, maar geen eitje

Van koeien drijven tot het nauwkeurige proces van kaasmaken. Je moet in dit vakgebied alles kunnen. Van de koeienmelk wordt veel verschillende producten gemaakt. Je kunt er Comté, Gruyère of Raclette van maken, of gezouten roomboter. Meestal wordt dit allemaal machinaal verwerkt, maar in deze producten zit bloed, zweet en een beetje van Hugo’s tranen. Je kan het proces achter kaasmaken magie noemen, maar volgens Hugo is het één en al hard werken. Volgende week is Hugo nog even te zien bij François, voordat hij doorreist naar de Provence.

Hugo en François zijn kaas aan het maken.