Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

De wetenschap

Gedurende je menstruatiecyclus veranderen de niveaus van je hormonen, oestrogeen en progesteron, afhankelijk van de fase waarin je zit (de eisprong, of de menstruatieperiode). Het is wetenschappelijk aangetoond dat oestrogeen de eetlust remt, en dat progesteron de eetlust juist verhoogt. Tijdens je eisprong bouwt het oestrogeen langzaam op en blijft je progesteron redelijk laag. Vlak voor en tijdens je menstruatie keert het patroon om: de hongerremmer oestrogeen daalt, en progesteron, het hormoon dat je hongerig maakt, stijgt. Met andere woorden: het ligt niet aan jou dat je de ene reep chocolade na de andere verslindt als het die tijd van de maand is.

Lees ook: Een kater van eten? Het bestaat >

Waarom je vooral hunkert naar koolhydraten, zoet én zout

Voor en tijdens je menstruatie kun je vooral zin hebben in koolhydraatrijke voeding zoals pizza, chips en pasta en zoetigheden, zoals je misschien weleens gemerkt hebt. Dat komt doordat je cortisolniveau, ook wel je stresshormoon genoemd, meestal licht verhoogt als je menstrueert. Hierdoor kun je gevoeliger worden voor insuline. Als gevolg daarvan verbrand je sneller suikerrijk voedsel dan normaal, en verlang je dus ook meer naar suiker om je suikerniveau weer op peil te krijgen. Tegelijkertijd daalt je serotonine, beter bekend als het gelukshormoon, waardoor je meer zin kunt hebben in koolhydraten. Bovendien staan koolhydraten erom bekend dat ze serotonine vrijgeven, waardoor je je beter voelt.

Wat je beter eet in plaats van koolhydraten en suikerrijke snacks

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden, kun je het best op zoek gaan naar voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium en ijzer. Veel vrouwen hebben aan die twee mineralen een tekort tijdens hun menstruatie. Rood vlees, schaaldieren en spinazie zijn geweldige bronnen van ijzer, terwijl donkere chocolade, avocado’s en noten rijk zijn aan magnesium. Als je kiest voor het stukje chocolade, ga dan voor de pure variant. Die bevat immers een pak meer van het mineraal dan de melk- of witte variant.

Probeer daarnaast te ontbijten met veel eiwitten en vezels zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft gedurende de dag. Door pieken in je bloedsuikerspiegel hunker je immers meer naar ongezonde voeding. Zorg er ook voor dat je voldoende gehydrateerd blijft om een opgeblazen gevoel te vermijden en de kans op toekomstige cravings te verminderen.

Lees ook: Is de populaire smoothiebowl echt zo gezond als we denken? >

Miniatuurvoorbeeld