Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
De wetenschap
Gedurende je menstruatiecyclus veranderen de niveaus van je hormonen, oestrogeen en progesteron, afhankelijk van de fase waarin je zit (de eisprong, of de menstruatieperiode). Het is wetenschappelijk aangetoond dat oestrogeen de eetlust remt, en dat progesteron de eetlust juist verhoogt. Tijdens je eisprong bouwt het oestrogeen langzaam op en blijft je progesteron redelijk laag. Vlak voor en tijdens je menstruatie keert het patroon om: de hongerremmer oestrogeen daalt, en progesteron, het hormoon dat je hongerig maakt, stijgt. Met andere woorden: het ligt niet aan jou dat je de ene reep chocolade na de andere verslindt als het die tijd van de maand is.
Lees ook: Een kater van eten? Het bestaat >
Waarom je vooral hunkert naar koolhydraten, zoet én zout
Voor en tijdens je menstruatie kun je vooral zin hebben in koolhydraatrijke voeding zoals pizza, chips en pasta en zoetigheden, zoals je misschien weleens gemerkt hebt. Dat komt doordat je cortisolniveau, ook wel je stresshormoon genoemd, meestal licht verhoogt als je menstrueert. Hierdoor kun je gevoeliger worden voor insuline. Als gevolg daarvan verbrand je sneller suikerrijk voedsel dan normaal, en verlang je dus ook meer naar suiker om je suikerniveau weer op peil te krijgen. Tegelijkertijd daalt je serotonine, beter bekend als het gelukshormoon, waardoor je meer zin kunt hebben in koolhydraten. Bovendien staan koolhydraten erom bekend dat ze serotonine vrijgeven, waardoor je je beter voelt.