Deze producten zijn (bijna) oneindig houdbaar
Tegenwoordig is bijna alles in de supermarkt beperkt houdbaar. Daar moet je rekening mee houden bij het inkopen en natuurlijk bij het bewaren. Bij deze producten is die nood niet zo hoog, aangezien ze (bijna) nooit bederven.
Honing
-
Photo by Danika Perkinson on Unsplash
De Grieken zagen honing vroeger als goddelijk en misschien dat dat ook kwam door het feit dat honing nooit bederft. Het gaat na verloop van tijd wel kristalliseren, maar dit is weer ongedaan te maken door de honing te verwarmen. Na ongeveer 2 jaar nemen de enzymen in honing wel af en wordt het stroperiger, maar het is nog zonder risico te consumeren.
Suiker
-
Shutterstock
We blijven even in de zoete hoek met suiker, want ook suiker bederft niet. Daarbij maakt het niet uit of het om witte, kristal- of poedersuiker gaat. Suiker kan helaas wel gaan klonteren of beestjes aantrekken, maar dat is makkelijk te voorkomen met een luchtdichte pot.
Lees ook: De beste makkelijke recepten op een rij >
Zout
-
Photo by Jason Tuinstra on Unsplash
Het is niet heel verrassend dat zout in dit lijstje staat, want zout wordt al lange tijd gebruikt als conserveringsmiddel. Ook zout kan gaan klonteren, maar daar kan de bovengenoemde luchtdichte pot wederom bij helpen.
Maiszetmeel
-
Shutterstock
Net als bij zout en suiker geldt bij maiszetmeel dat je het 't best luchtdicht bewaart, om klonten te voorkomen. Je kunt de volgende keer dus met een gerust hart de extra grote verpakking kopen.
Lees ook: Ben je op zoek naar gezonde recepten? Gevonden! >
Rijst
-
Shutterstock
Let wel op, want het geldt alleen voor witte rijst, wilde rijst, basmati-rijst en pandanrijst. Zilvervliesrijst is hier de uitzondering op en dat komt doordat bij witte rijstsoorten de zemelen en kiemen van rijst worden verwijderd. Deze zemelen en kiemen zorgen ervoor dat je de rijst na 6 maanden moet weggooien.
Azijn
-
Shutterstock
Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.
Lees ook: Zo kan vegetarisch eten héél erg lekker zijn >
Sojasaus
-
Shutterstock
Sojasaus bevat veel zout en hierdoor blijft het goedje goed geconserveerd. Ongeopende flessen sojasaus zijn in principe onbeperkt houdbaar, maar eenmaal geopend moet je de fles binnen 3 jaar leeg maken. Sojasaus bewaar je het beste op een koele plek. Draai de dop er goed op, want lucht, licht en temperatuur kan de smaak wel veranderen.
Sterke drank
-
Shutterstock
Het is niet zo dat elke drank met een hoog alcoholpromillage eeuwig houdbaar is. De toegevoegde stoffen hebben namelijk invloed op de houdbaarheid. Heldere alcoholische dranken, zoals wodka, zijn in de meeste gevallen echter wel onbeperkt houdbaar en hierbij maakt het niet uit of de fles in de tussentijd is geopend.
Meer inspiratie
- Kookboek van de maand: Kerst à la Petit gâteau
- Meld je aan voor de (gratis) online kookworkshop met Jet
- Rudolph van Veen: met dit ingrediënt wordt rode kool nog lekkerder
- Deze plekken in Niederösterreich wil je bezoeken
- Dit zijn de beste plekken in Gaziantep
- Deze plekken in Steiermark mag je niet missen
- Deze recepten uit Antakya wil je proeven
- Ontdek de slowfood-cultuur in Kärnten
- Dit zijn de lekkerste plekken van Salzburgerland
- Gezellig! Miljuschka en Jamie vieren samen kerst
- Deze plekken in Alacati mag je écht niet missen
- Hier wil je eten in Vorarlberg
- Ontdek de culinaire hotspots van Tirol
- Pompoen roerbakken
- Karsu's reisboekje
- Dit zijn Karsu's favoriete plekken in Istanbul
- 3D-foodprinting: dit is alles wat je erover wil weten
- Dit is de reden waarom vliegtuigeten niet lekker is
- Consumentenbond ontdekt: nog steeds fouten op kassabon supermarkt
- 24Kitchen en Picnic duiken samen de keuken in!