Verse gember bewaren in de koelkast

Het beste kan je de gember bewaren met schil, in een plasticzakje zonder lucht. Je kan gember prima buiten de koelkast bewaren, maar in de groentela van je koelkast blijft hij toch net wat langer goed: tot drie weken.

Heb je de gember al geschild? Geen probleem, ook nu kan je de gember nog bewaren! Leg het in een zure vloeistof als rijstwijn, rijstazijn of verse limoensap. Let op: dit kan wel invloed hebben op de smaak van de gember...

Kan je verse gember invriezen?

Ja, zeker! Dat kan. Er zijn zelfs verschillende manieren om dit te doen:

  • Vries de gemberwortel in zijn geheel in en rasp er een beetje vanaf wanneer je het nodig hebt. De rest van de gember leg je vervolgens gewoon weer terug in de vriezer. 
  • Je kan de gemberwortel ook alvast raspen voóórdat je het invriest. Leg de rasp dan op kleine hoopjes op een bord en leg het bord in de vriezer. Wanneer de hoopjes gemberrasp bevroren zijn, kan je ze bij elkaar in een bakje leggen om in de vriezer te bewaren. Heel handig, want nu kan je de gember per portie ontdooien! En zo blijft de gember tot wel zes maanden bruikbaar. 
  • Ook invriezen in plakjes of blokjes in een bakje is mogelijk. Je hoeft de gember dan in principe niet eens te ontdooien voor gebruik: meteen toevoegen aan de thee, smoothie of maaltijd is geen probleem. 

Verse gember drogen

Wil je gember nóg langer kunnen bewaren? Dan is drogen de laatste optie. Rasp de gemberwortel en verspreid de rasp over bakpapier. Laat dit vervolgend ongeveer vier dagen drogen in een koele, droge ruimte. Nu de gember gedroogd is, kan je het tot wel een jaar bewaren. Handig!

Meer weten? Alles over gember (hoe maak je de lekkerste gemberthee? Is het gezond?) lees je hier! >