Stap 1: start met sorteren
Begin met het sorteren van de producten in je voorraadkast. Hiervoor kan je het beste de hele kast leeghalen. Zo kan je precies achterhalen wat er allemaal in staat. Het sorteren doe je in vier verschillende onderdelen: weggooien, weggeven, uit de kast, in de kast.
- Weggooien: Bekijk welke producten verlopen zijn maar gooi ze niet zomaar weg. Ruik, kijk en proef voordat je ze in de prullenbak gooit. Veel producten zijn namelijk nog te gebruiken na de THT-datum.
- Weggeven: Iedereen heeft wel producten in de voorraadkast liggen die je waarschijnlijk niet gebruikt. Je kan deze producten weggeven aan familie, vrienden of doneren aan de voedselbank.
- Uit de kast: Er zijn producten die niet in de voorraadkast horen. Deze berg je in een andere plek in huis op. Geopende verpakkingen verplaats je naar de plek waar je ze gebruikt. Zo staan ze altijd binnen handbereik.
- In de kast: De producten die uiteindelijk overblijven, zet je weer terug in de kast. Als je geopende producten hebt die je wel in de voorraadkast wil bewaren kan je investeren in glazen potten. Deze kan je gebruiken voor bijvoorbeeld pasta en rijst. Op deze manier blijven ze langer goed dan in een opengemaakte verpakking en het ziet er veel netter uit.
Stap 2: maak de kast schoon
Als de kast helemaal leeg is, kan je beginnen met het schoonmaken van de kast zelf. Er zijn vijf belangrijke stappen om te doorlopen tijdens het schoonmaken.
- Stof de hoeken van de kast goed af om eventuele spinnenwebben te verwijderen.
- Maak alle planken schoon met een natte doek en een warm sopje.
- Droog de planken af met een doek.
- Gebruik je al mandjes in je kast? Het is handig om deze ook goed schoon te maken. Je zal vast wel wat verdwaalde rijstkorrels of zaadjes vinden.
- Maak de vloer schoon met de stofzuiger.
Stap 3: start met organiseren
Nu alle sorteer- en schoonmaaktaken zijn gedaan, is het tijd voor het organiseren van je voorraadkast. Deze drie punten zullen je helpen om dit proces zo goed mogelijk aan te pakken.
- Investeer in mandjes. Zo kan je je voorraadkast makkelijker categoriseren. Dit staat niet alleen netter maar dezelfde soort producten een vaste plek. Voor meer overzicht kan je de manden ook nog labelen.
- Geef veelgebruikte producten een plek waar je makkelijk bij kan. Zo voorkom je dat je lang moet zoeken in de kast.
- Creëer een mandje met extra’s. Van sommige producten is het handig om een extra voorraad in huis te hebben. Deze mand zet je boven of onder in de voorraadkast en daarmee vul je de normale voorraad aan.
Stap 4: De voorraadkast schoon en netjes houden
Nu de hele voorraadkast is opgeruimd, wil je dit zo houden. Met deze vier extra tips zal je deze grote schoonmaak minder vaak te hoeven houden.
- Check voor je boodschappen gaat doen de voorraadkast en koop alleen producten als daar ruimte voor is. Zo voorkom je dat je kast weer gaat uitpuilen en producten snel over de datum gaan.
- FIFO vullen in je voorraadkast, oftewel First In First Out. Met dit vulsysteem, bekend uit de supermarkt, zet je nieuwste producten achter de producten die er al staan. Op deze manier staan de oudste producten altijd vooraan en heb je minder kans dat er producten over datum gaan.
- Schrijf met een dikke markeerstift de vervaldatum op het product. De labels van de THT- en TGT-datum zijn namelijk erg klein en vallen bijna niet op.
- Check eens in de drie maanden van de voorste producten uit de voorraadkast de datum. Door het FIFO-systeem toe te passen hoef je niet de hele kast door maar alleen de voorste producten.