Eerst de afkortingen. THT staat voor Tenminste Houdbaar Tot, terwijl TGT staat voor Te Gebruiken Tot. Je zult de aanduiding TGT vooral vinden op producten die snel bederven, zoals vlees en voorgesneden groente en fruit en verse sappen. De afkorting THT kom je vooral tegen op producten als eieren, pasta en koffie.

Wat is het verschil?

De THT-aanduiding geeft de datum aan tot wanneer de producent de kwaliteit en smaak van het product garandeert. Na deze datum kunnen de smaak en kwaliteit (langzaam) achteruit gaat, maar in de meeste gevallen kun je het product nog wel consumeren als de THT-datum is verstreken. Het is wel van belang dat het product is bewaard volgens de adviezen die vermeld staan op de verpakking. Om te testen of het product nog te eten is, kun je het beste ruiken, kijken en/of proeven of het product kwalitatief nog goed is.

Lees ook: Tip: zo gebruik je de ruimte in je koelkast het best

Daartegenover staat dus de aanduiding TGT. Deze producten kun je beter niet eten na de aangegeven datum. De TGT-datum staat voor de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt consumeren, hierna kunnen er bacteriën groeien. Deze zijn echter niet altijd te ruiken, zien of proeven en daarom wordt geadviseerd om producten weg te gooien als de TGT-datum is verstreken.