Het belangrijkst is om de koelkast op de juiste temperatuur in te stellen. Het algemene advies is om de temperatuur in te stellen tussen de 3 en 4 °C. Bij deze temperatuur wordt de groei van bacteriën en schimmels namelijk het best geremd. Het is verder aan te raden om alles FIFO te bewaren. Deze afkorting staat voor ‘first in, first out’ en houdt in dat bij het vullen van de koelkast de producten die het lang houdbaar zijn achteraan worden geplaatst. Zo heb je een duidelijk overzicht welke producten bijna over de datum gaan.

Lees ook: Dit is wat je moet weten over vis uit het vriesvak

Bovenste plank

De temperatuur verschilt per plank en lade en daarom is hier ook een ideale indeling. Over het algemeen zijn de bovenste planken het minst koud en het advies is dan ook om de bovenste twee planken te gebruiken voor boter, kaas, eieren, sauzen, potten en smeersels te bewaren.

Onderste plank

De onderste plank is dan weer een betere plek om producten te bewaren die gevoelig zijn voor bacteriën, zoals vlees, vis of producten van rauwe melk. Dit komt doordat het hier kouder is en de groei van bacteriën dus beter wordt geremd.

Bescherm jezelf tegen rauw vlees

Tenslotte is de groente-la uiteraard de beste locatie om groente, maar ook fruit, in te bewaren. Denk bij fruit vooral aan zachte soorten, zoals aardbeien, frambozen en bramen, maar ook appels en peren zijn langer houdbaar in een koele omgeving. Het enige waar je hierbij op moet letten is dat boven de groente-la rauw vlees kan liggen en als dit niet goed is afgesloten kan het druppelen op de groente. Als je rauw vlees hier bewaart, is het een goed idee om het voor de zekerheid in een bak te doen of op een bord te leggen en af te dekken.