Bokjes als restproduct

Voor geitenkaas is er melk nodig. Voordat een geit melk produceert moet het eerst lammeren. De babygeitjes worden weer ingezet voor melkproductie. 'Helaas', zijn de helft van deze lammetjes ook mannetjes en dáár trekt de Nederlandse consument z'n neus voor op. De bokjes hebben hierdoor geen waarde en worden gezien als het restproduct.

Dit resulteert in een waar bokjesoverschot waarbij de boeren moeten  betálen om hun mannelijke geitjes na een paar weken te laten slachten. Veelal worden de piepjonge bokjes gebruikt voor katten- en hondenvoer. 

Oplossingen?

Normaliter geeft een geit ongeveer 3 maanden melk na het werpen van een lam. Dit gebeurt in het voorjaar. Om de melkproductie op peil te houden zou een geit dus elk jaar moeten lammeren om melk te kunnen geven zodat wij onze boterham kunnen blijven beleggen met geitenkaas. Met een bokjesoverschot tot gevolg. Kunnen we dit terugdringen?

Ja, dit concept heet 'duurmelken'. Geiten worden, na het lammeren, voor de gek gehouden door ze het gevoel te geven dat het nog altijd hoogzomer is - de periode waarin ze net een geitje hebben gehad. De geiten worden onder warm licht en een hogere temperatuur gehouden in aangepaste stallen. 

Genetische manipulatie

Natuurlijk heeft duurmelken ook zijn nadelen. Hoewel een geit op papier op deze manier wel 20 jaar melk kan geven, vraagt de constante hoge melkproductie veel van een dier. Gelukkig zou de mens zou de mens niet zijn als we dat niet kunnen manipuleren. Wetenschappers zijn momenteel bezig met het kijken naar mogelijkheden om geiten kunstmatig te laten insemineren waardoor ze geen bokjes meer zullen werpen. 

Een andere, meer voor de hand liggende oplossing, is natuurlijk dat we als Nederlanders geitenvlees meer gaan omarmen. Hiervoor moet het sentiment rondom geitenvlees veranderen. 

Bekijk de hele aflevering van de Keuringsdienst van waarde hier