Zie deze nieuwe trend als een warme fruitsalade deluxe. Of als een cobbler met rood fruit, maar dan zonder de cobbler. Door fruit te roosteren haal je de maximale smaken naar boven én je kunt er direct je gehutste-en-gebutste-appeltjes in kwijt. Daar proef je namelijk niets meer van.

Fruit roosteren of koken?

Het verwarmen van fruit is velen niet onbekend. Bijvoorbeeld voor het maken van jam of compote. Maar in plaats van het fruit in haar eigen sappen gaar te koken tot pap, zorgt het roosteren in de oven ervoor dat de suikers in het fruit karamelliseren, het fruit gelijkmatig zacht wordt en hier en daar een krokant randje krijgt. 

Fruit roosteren

Voor het roosteren van fruit bestaan geen strikte regels. Kies het fruit naar keuze en voeg hier wat zoets als suiker of (ahorn)siroop aan toe om het karamelliseren op gang te brengen. Daar doe je vervolgens wat extra smaakmakers bij. Denk aan balsamico-azijn, kaneel, citroenschil of verse kruiden. Hierna maak je het geheel af met een snufje zout. Hier leggen we uit waarom een snufje zout het altijd goed doet bij fruit.

Goed, je hebt je fruit-en-spijs combinatie gekozen. Het enige waar je dan over na moet denken is om het fruit in gelijke stukken te snijden. Gebruik je verschillende soorten fruit, let dan goed op. Een blauwe bes roostert namelijk een stuk sneller dan een nectarine. Leg de stukken fruit op een bakplaat en schuif het geheel in een voorverwarmde oven. 

Afhankelijk van het soort fruit en de door jou gewenste uitkomst pas je de baktemperatuur en baktijd aan. Wil je een sappig en zacht resultaat? Bak dan langer op een lagere temperatuur. Liever wat krokanter en meer bite? Zet dan de grill in de laatste minuten aan en houd de baktijd wat korter. 

Om je op weg te helpen vind je hieronder een recept voor geroosterde perziken, pruimen en nectarines.